A bűvös hetes oltalmában

Már a kőkorban laktak azon a területen, ahol ma Hosszúhetényt találjuk. A Zengő lábánál megbúvó település festői szépségű környezete ihlető erejű, nem csoda, hogy több képzőművész is itt telepedett le az elmúlt évtizedek során. A Hetényi7ek nevű alkotócsoportot ők hozták létre. Hol másutt is mutatkozhatnának be Pécsett, mint a hétkaréjos kápolnában?

hirdetés

Egyikük márványt farag, másikuk fába álmodja az érzéseit, van, aki csillogó fémet munkál kompozícióvá, versek ihletésére rajzol, vagy kerámiába égeti a gondolatait, de olyan is akad, aki akvarellbe oldja a grafikát. Hét művész, hét alkotói világ. Ám a sokszínűség alapja mindannyiuknál a megkérdőjelezhetetlen minőség, művészi rang és a vonalak, formák, ecsetvonások mögül is megmutatkozó gondolatiság. Nem mellesleg: Munkácsy- és Ferenczy Noémi-díjas alkotókról beszélünk.

Deák Zsuzsanna kezdeményezte a csoport létrejöttét

– Hosszúhetényhez vagy a hozzá tartozó Püspökszentlászlóhoz, illetve Kisújbányához kötődik a Hetényi7ek nevű képzőművészeti csoport valamennyi tagja. Hatan aktív alkotók, hetedik társunk tiszteletbeli tag: Bocz Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész, aki épp tíz esztendeje hunyt el, de ő volt közülünk az első, aki a városból „vidékre” költözött – meséli Deák Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett grafikusművész. – Minket nem közös művészi program vagy hasonló gondolkodásmód köt össze, csoportunk tisztán földrajzi alapon szerveződött.

– Itt mást lát meg a világból az ember.

– Olyan közelségben, mondhatnám: egységben élünk a természettel, ami városi közegben nem adatik meg. A szabadság érzését nyújtja, hogy kilépek a lakhelyem ajtaján, megyek száz métert, és még mindig a saját udvaromon vagyok. Ha pedig ezt is keveslem, fogom magam, és kedvemre kószálok a hegyen. Minden évszaknak megvan a maga gyönyörűsége. Én néha kiállok az esőre, hogy cseppjeit a bőrömön érezzem, vagy lesem a hegyek mögül kibukkanó Napot, s a levegőben úszó ködpamacsokon is elámulok.

– Mindez nyomot hagyott a művészetén is?

– Akárcsak a Hetényi7ek többi tagja, magam is városlakóként kezdtem a pályámat, első alkotói periódusom a tervezőgrafikához kötődött. Bizony, azóta észrevehetően kiszínesedtek a munkáim, s korábbi geometrikus formáimat is „feloldotta” a természet.

Az élet gyaluja Molnár Sándortól

– Kik még a Hetényi7ek aktív tagjai?

– Marsai Ágnes grafikus-, Heritesz Gábor, Varga Ferenc és Borsi Lakatos László szobrász-, valamint Molnár Sándor keramikus iparművész.

– Mik a közeljövő tervei?

– A Hosszúhetényi Művelődési Ház lehetőséget teremt arra, hogy minden decemberben önálló tárlattal jelentkezzen egy-egy alkotótársunk. Első ízben Bocz Gyula munkássága előtt tisztelgünk. Én ősi írásunk rovásjeleit szabadon alkalmazó ligatúra-sorozatom szeretném folytatni.

Bocz Gyulára emlékeznek decemberben

Aki ellátogat a Hetényi7ek első pécsi tárlatára a Cella Septichorába április 11-ig, e munkákat is szemügyre veheti.

hirdetés

Hirdetés