A pécsi egyetem új fejlesztése: lézeres munkaállomást hoznak létre

Közel 80 millió forintos európai uniós támogatásból fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem kutatói és az egyetem konzorciumi partnerei olyan lézeres munkaállomást, amely lehetővé teszi az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok megmunkálását – számolt be róla a PTE.

hirdetés
Uránia Mozi

A projekt támogatási összege több mint 79 millió forint, a fejlesztésben magyar résztvevők – a Pécsi Tudományegyetem és az R&D Ultrafast Lasers Kft. – mellett német és osztrák ipari cégek, illetve a Bécsi Műszaki Egyetem (TUW) kutatói vesznek részt.

A nemzetközi konzorciumvezető pedig a Menlo Systems GmbH, a 2005-ban a lézerfizika területén elért úttörő eredményeiért fizikai Nobel díjat nyert prof. Theodor Hänsch által alapított vállalkozás – közölte a pécsi egyetem.

A 2,1 mikronos hullámhosszon működő, kombinált szállézeres és szilárdtestlézeres technológián alapuló, az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok aprólékos megmunkálására alkalmas lézeres munkaállomás kifejlesztése mellett cél egy egyedülálló, szintén lézeres technológián alapuló nagy hatékonyságú, programozható terahertzes forrás megalkotása is, amit a biztonságtechnika területén alkalmaznának – zárul a közlemény.