A természetért rajong, a természetért dolgozik

Majdnem negyed évszázada vezeti az egyik legnagyobb városi céget Kiss Tibor. A Biokom Nonprofit Zrt. minden területének munkáját kézben kell tartani. Úgy vallja, a munkája a hobbija is: a természet szerelmese, érthető, hogy szívén viseli a környezet sorsát. 

hirdetés

– Honnan indult és hová jutott a cég az elmúlt negyed évszázadban?

– Nagy utat járt be a Biokom. Jómagam immár harminc éve dolgozom ezen a területen, a vállalat környezetvédelmi területén én voltam az első dolgozó. A bányák bezárásával kerültem ide. Az első évtizedekben a hulladékgazdálkodás kiépítése volt a fő feladat, sok olyan fiatal szakember került akkor a céghez, akik ma már vezető pozíciókban dolgoznak. Mára egy szakspecifikus területről egy összetett, komplex feladatellátásra alkalmas vállalattá szerveződött át a Biokom. 2010 után szinte a nulláról indultunk – addigra a város önellátó rendszerei csaknem megszűntek, azonban az önkormányzat határozott szándéka volt egy városüzemeltetési cég felépítése. Így mostanra sikerült számos telephelyet létesíteni, fejleszteni az infrastruktúrát és minőségi szakképzett munkaerőre szert tenni.

Kiss Tibor bányamérnökként kezdte, ma is táplálkozik az akkori tapasztalatokból

– További bővítéseket is terveznek? Mik a távlati célok?

– Ez az összetett vállalat az elmúlt hat-hét év eredménye. Mára sok szervezeti kultúrájú cég olvadt be a Biokomba, mostanra vált egységessé a sokarcú vállalat. Úgy vélem, nem a növekedés, hanem a minőség és a hatékonyság folyamatos javítása a cél.

– Munkája melyik része a legnehezebb?

– A legnehezebb talán az, hogy a rendelkezéseinkre álló források végessége miatt sokszor tudni kell nemet mondani pár dologra. Fel kell ismerni, hol van a határ, meddig tudunk elmenni. Ez nem egy hálás feladat, de egy vezetőnek fel kell vállalnia az ilyen döntéseket is.

– Melyik az a terület, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítani?

– Nem szeretnék kiemelni semmilyen területet, nincs fontosabb vagy kevésbé fontos. Inkább egy élő emberi szervezethez hasonlítanám a cég működését, ahol mindegyik rész ugyanolyan fontos. Magánemberként kicsit favorizálnám a parkerdő-gazdálkodást, hiszen a túrázás szerelmeseként azt vallom, a rengeteg kulturális érték mellett az, hogy Pécs szinte összenőtt a Mecsekkel, egy igazi kincs az idelátogatók számára.

Úgy véli, mára vált egységessé a sokarcú Biokom

– És melyik területre fér még rá a fejlesztés?

– A feladatok közül a legfontosabb és a legsürgetőbb az út- és járdahálózat folyamatos javítása. Az úthálózat teljes körű felújítása, fejlesztése azonban nem üzemeltetői feladat, ehhez önkormányzati, állami szerepvállalásra lenne szükség. Még rengeteg a tennivalónk, mindig érkeznek újabb kihívások. Nem csak a kisebb utak, de a városi gerinchálózat viszonylatában is.

– A pécsiek visszajelzései alapján melyik szolgáltatással vannak a leginkább megelégedve és melyik kapja a legtöbb kritikát?

– A városi közvélemény-kutatások szerint a legjobban, leghatékonyabban működő feladatkörünk a hulladékgazdálkodás, a szelektív gyűjtés. Ebben hagyományosan jók vagyunk, országos viszonylatban is kiemelkedő mutatóink vannak. Amiben viszont még javulnunk kellene, az az előbb említett közútkezelés. Nem alaptalanok a kritikák, van még tennivalónk, igyekszünk gyorsan és hatékonyan cselekedni.

– Mi az az elv, ami mentén végzi a mindennapi munkáját?

– Életünkben és a munkánk során szerintem a legfontosabb a prevenció, az, hogy minden váratlan szituációra legyünk felkészülve. Ez a felfogás még az eredeti szakmámból ragadt rám, hiszen bányamérnökként tudtuk, hogy ki vagyunk téve a természet szeszélyeinek. Ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket, már csak a szerencsében bízhatunk. Cromwellt idézve: “Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport”.

Névjegy
Dr. Kiss Tibor 1964-ben született Pécsett, a középiskolát itt végezte, Miskolcon szerzett okleveles bányamérnöki diplomát. 2008-ban szerzett doktori tudományos fokozatot. 1994-től a Biokom ügyvezető igazgatója. Mellette tudományos főmunkatárs a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán. Egész életében a természetjárásnak hódolt, fiatalon tájfutó is volt. Rengeteget túrázik még ma is, ennek megfelelően társadalmi szerepvállalásként a Mecsek Egyesület elnöke. Két gyermeke van, fia mérnök, lánya közgazdász.
Családcentrikus ember, szabadidejében a természetjáráson túl kertet művel, olvas, a történelem nagy kedvelője.
Számos szakmai kitüntetése mellett Kiss Tibor nemrég elnyerte a 2017-es Év Településszolgáltatója díjat is a Biokom igazgatójaként a Magyar Közszolgáltatók Egyesületétől.