Alsóneműket ásnak el Baranya-szerte – ez az oka!

Rendhagyó, de igen fontos, országos tudományos kísérletben vesz részt a Mecsekerdő Zrt.

Az érdekes kezdeményezésben arról gyűjtenek és szolgáltatnak információt az erdőgazdálkodónál, mennyire egészséges a kezelésükben álló erdők talaja – olvasható a Mecsekerdő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A kísérlethez használt pamut alsóneműket ásnak el májusban Baranyában összesen tíz helyen – Pécs, Kővágótöttös, Hosszúhetény, Ág, Vajszló, Almamellék és Bürüs közelében –, majd hatvan nap múlva, július közepén megvizsgálják, milyen hatással volt a talaj az anyagra.

A szakemberek tiszta pamut alsókat használnak, mivel az élőlények, gombák, baktériumok a szerves anyagoknak, elsősorban a cellulóznak (a pamut nagyrészt cellulózból áll) állnak neki.

Vajon milyen az élet a pécsi talajban?

A kutatók végül képfelismerő technikával nézik meg, hogy az alsónemű hány százalékát fogyasztották el az éhes kis talajlakók.

MINÉL NAGYOBB MÉRTÉKBEN BOMLIK LE AZ ELÁSOTT RUHA, ANNÁL AKTÍVABB TALAJÉLETRE LEHET KÖVETKEZTETNI.

A vizsgálat arra is felhívja a figyelmet, fontos jól megválasztani a ruhák alapanyagát, ha a fenntarthatóságot és az egészséges környezetet támogatnánk.

A nem mindennapi programról
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete 2021 tavaszán indította közösségi tudományos programját, amelynek keretében közel hétszáz településről, csaknem ezerkétszáz önkéntes résztvevő szolgáltat információt arról, milyen a talajban a mikrobiológiai aktivitás. A Mecsekerdő Zrt. is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.