A szeptember 22-i európai autómentes nap célja, hogy felhívja a városiak figyelmét többek között az autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, valamint a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Ahogy azt nemrég megírtuk, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és az önkormányzat együttműködésben idén is megrendezett, szeptember 16-án indult Európai Mobilitási Hét tematikájában a kerékpáros-közlekedés népszerűsítésére helyezték a hangsúlyt, amit tovább erősít a mobilitási hetet hagyományosan záró – szintén az alapítvány koordinálta – európai autómentes nap üzenete és programja. Mint ismert, a szeptember 22-i európai autómentes nap célja, hogy felhívja a városiak figyelmét többek között az autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a felelősségteljes közlekedési módok használatára, a fenntarthatóság előnyeire, továbbá a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

A Széchenyi téri bringás reggeli

Az autómentes nap jelentőségéhez íme egy fontos helyi adat:

146 ezer pécsire 52 ezer fosszilis üzemanyaggal működő személyautó jut.

A napi autóval történő munkába járás adja a város szén-dioxid-kibocsátásának 10 százalékát.

A mobilitási hét a többéves szokások szerint bringás reggelivel indult a Széchenyi téren, az pedig stílszerű, hogy bringás reggelivel is zárul: a szerdai autómentes napon a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karánál ehetnek egy jót a pécsi bicajosok (lesz itt minden: sajtos-magos rúd, kávé, tea, müzliszeletek, muffin, zabkeksz). Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány eseményéhez csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub és a város levegőminőségének javítását célzó LIFE integrált projekt, a HungAIRy is (standjuknál az érdeklődők Szénásy Lucát, az önkormányzat ökomenedzserét kérdezhetik). A pécsi bringások természetesen ezen a reggelin is egy kérdőív kitöltésével segíthetnek a szervezőknek abban, hogy miként lehetne még gördülékenyebbé tenni a kerékpáros-közlekedést a városban. A rendőrségnek köszönhetően pedig akár gravíroztathatjuk is a biciklinket.

Nem csak a kerékpárosokról szól az autómentes nap: ahogy azt megírtuk, a buszozást szerdán ingyenessé tették a városban, ezzel arra ösztönzve a pécsieket, hogy ne autóval, hanem alternatív megoldásként a közösségi közlekedést használva induljanak útra. Ugyanakkor nem csak a buszok, hanem a pécsi elektromos közbringarendszer, a Pécsike is ingyenes lesz szeptember 22-én, csupán kauciót kell majd fizetni, ami természetesen a használat után visszajár.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.