Egzotikus betegségeket hurcolnak be Pécsre

Ha valaki gyanús, jön a részletes vizsgálat. 2010 óta minden évben alkalmasságit is tartanak

Évente több fajta behurcolt betegséggel is felkeresik a pécsi klinikát azok, akik a Közel-Keletről vagy Ázsia más részéről térnek haza. A fertőző megbetegedésekkel foglalkozó infektológiai intézet tanácsadással és oltásokkal is készül a problémák kivédésére.

hirdetés
Uránia Mozi

A Magyarországon is előforduló szalmonella-fertőzés és legionella mellett leggyakrabban a szúnyogok által terjesztett malária és a dengue-láz tüneteivel térnek haza útjaikról azok a pécsiek, akik Ázsiát, Közel-Keletet vagy a Földközi-tenger partvidékén betegednek meg. A fapados légitársaságok térhódításával egyre komolyabb figyelmet igényel a terület még akkor is, ha egyelőre nem tömeges jelenségről van szól.

Pécsen még az ebola megjelenésére is felkészültek
Pécsen még az ebola megjelenésére is felkészültek

Dr. Péterfi Zoltán, a PTE belgyógyászati klinikájának infektológusa azt mondta lapunknak, nemcsak a rendszeresebb távoli országokba történő látogatások, hanem az éghajlati változások miatt jelennek meg behurcolt betegségek Pécsen is.

– Már a Földközi-tenger északi részén – Horvátországban és Franciaországban – is felütötték fejüket korábban a trópusokon ismert betegségek. Több esetben diagnosztizáltak ezeken a területeken dengue-lázat például. Egyre több ilyen lesz, s ez olyan kihívás, amelyre a magyar egészségügy még nem készült fel, olyan kórházban, ahol nincs infektológia, nem is biztos, hogy képesek diagnosztizálni a hazánkban ritka betegségeket – figyelmeztet a szakember.

Péterfi Zoltán szerint már a közelbe utazóknak is érdemes tájékozódniuk a megkapható betegségekről és az ajánlott védőoltásokról. Pécsen két helyen, az népegészségügyi szolgálatnál (Tel.: 72/514-999) és az Infektológián (Tel.:72/533-152) lehet kérni tanácsadást és oltásokat.

– Leggyakrabban a trópusi, ázsiai országokba utazóknak a tífusz, a Hepatitis A és B ellen javaslunk oltást, míg az afrikai, dél-amerikai államokba tartóknak a sárgaláz ellen kell védekezni. Ajánlott az agyhártyagyulladás, diftéria, torokgyík, gyermekbénulás ellen emlékeztető oltást beadni, míg például Indiába utazóknak a veszettség ellen is érdemes védekezniük – sorolta a szakember.

Kulcskérdés az is, mikor adassuk be az oltást. Egy védőoltásnak legalább két hét, egyes esetekben hónapokra van szüksége a védettség kialakításához.

[box title=”Ezt érdemes tudni a dengue-lázról” box_color=”#c20000″]A dengue-vírus által okozott, szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés már Horvátországban is felütötte a fejét. „Csonttörő láznak” is nevezik, mivel olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. A betegség ellen nincs védőoltás. Legtöbbször elég a bőséges folyadékpótlás a betegnek, de közepes vagy súlyos betegségnél intravénásan adott folyadék, vagy vérátömlesztés is szükségessé válhat. Enyhébb esetben lábadozással együtt egy hét alatt meggyógyul a beteg.[/box]