Elképesztően brutális dologra készül a pécsi Vasember: 20 nap alatt 4526 kilométer!

Mindum Károly nevét szinte minden pécsi hallotta már, aki kicsit is érdeklődik a sport iránt. Az atléta gondolt egy nagyot, és idén benevezett a 20X Ironman versenyre, ahol 20 egymást követő napon kell teljesíteni az amúgy is brutális Ironman távot, az össztáv elképesztően durva: 4526 kilométer. A félkészülésről, nehézségekről és sikerekről kérdeztük a nem mindennapi sportolót. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az Ironman Triatlon megszakítás nélküli 3,86 kilométer úszásból, 180,25 kilométer kerékpározásból és egy maratonból (42,195 kilométer futásból) áll. Elég soknak tűnik, nemde? Most akkor képzeljük el mindennek a hússzorosát és adjuk hozzá, hogy az elképesztően kemény, 4526 kilométeres távot mindössze 20 nap alatt kell teljesíteni. Szerintünk végiggondolni is fárasztó, a pécsi Mindum Károly mégis nekivág az augusztus 12-én Svájcban induló versenynek, most őt mutatjuk be.

– Hogyan került kapcsolatba először az Ironman versennyel? Miért indult el rajta?

– A sport mindig is jelen volt az életemben. Egyetemistaként a hegymászás, barlangászat volt a hobbim és a sport terén is a kihívásokat kerestem. Néhány maraton és Balaton-átúszás után 2000-ben indultam az első Ironman versenyen. Sokáig úgy gondoltam, hogy ez az a táv, ami megközelíti a teljesítőképességem határát, de az ötödik után már újabb kihívásokat kerestem. Figyeltem az ultratávú versenyekről szóló híreket, végül 2011-ben döntöttem úgy, hogy benevezek egy ultratávú futóversenyre, a Sárvári 24 órás OB-ra. A bemutatkozás jól sikerült, a korosztályomban második helyezést értem el. Nagyon megtetszett a verseny hangulata, légköre. A következő évben Magyarországon, Velencén dupla távú Ironman versenyt rendeztek. Éltem a kínálkozó lehetőséggel, és erre is beneveztem. Ettől kezdve az ultratriatlon lett az a sportág, ahol próbálgattam a határaimat, fokozatosan emeltem a tétet. Következett a tripla Ironman, az ötszörös, majd a tavalyi évben sikerrel teljesítettem a tízszeres távot is, ami 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpárból és 420 kilométer futásból állt. Ezzel az eredményemmel 2018-ban a világranglista összetett pontversenyében az első helyen végeztem.

– Mik a legnagyobb kihívások egy-egy ilyen versenyen?

– Egy ilyen verseny teljesítése nem csupán a fizikai képességeken múlik. Fontos a megfelelő táplálkozás, energiapótlás, regeneráció, és legalább olyan fontos a mentális állapot. Mindig az adott feladatra kell koncentrálni. Egy idő után a verseny már inkább egyfajta válságmenedzseléshez hasonlít. Hideg van, meleg van, esik az eső, fáj itt meg ott. Ezeken a problémákon kell lépésről lépésre túljutni, és egyszer csak elérkezik az ember a célhoz. Az idei kicsit más lesz, mint az eddigiek. Eddig olyan versenyeken indultam, ahol egyben kellett teljesíteni az úszás a kerékpározás és a futás távját. Augusztusban viszont 20 napon keresztül naponta kell majd teljesíteni a 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpárból, és 42 kilométer futásból álló távot, így kiemelt fontosságú lesz, miként sikerül majd a napi regenerálódás.

– Mennyit edz verseny előtt és hogyan?
– A téli alapozó időszakban heti 5-6 edzést tartok. Ilyenkor az úszásé és erőnléti edzéseké a főszerep, aztán a verseny közeledtével fokozatosan emelem az edzések számát és hosszát. Hét közben napi 2-3 rövidebb, 1-2 órás edzést tartok, ez még a munkám mellett elvégezhető. A hosszabb edzések hétvégére maradnak. Ezek gyakorlatilag a teljes hétvégét igénybe veszik. A felkészülés azonban nem csupán az edzésekből áll. Fontos része a mentális ráhangolódás és a szervezet formába hozása. Figyelek a táplálkozásra, a pihenésre, az izomzat karbantartására. Számba veszem a várható nehézségeket, a rám váró feladatokat. Mindezek mellett pedig biztosítani az anyagi feltételeket, a megfelelő felszerelést, kerékpárt, sportruházatot, táplálékkiegészítőket. Meg kell szervezni az utazást, szállást.
– A családdal, a munkával hogyan tudja összeegyeztetni a rengeteg edzést?

– Nem könnyű összeegyeztetni a munkával és a családdal. Minden nap hajnalban kelek. Munka előtt már edzek, aztán a délutáni, esti órákban folytatom. A felkészülést igyekszem összehangolni a családi programokkal is. Például egy balatoni kiruccanásra a család autóval, én kerékpárral megyek. A feleségem az állandó kísérőm, segítőm a versenyeken. Neki nagyon sokat köszönhetek. Mivel ő is részese a versenyeimnek, tudja, hogy mire vállalkoztam, mit miért csinálok, ezért sokkal megértőbb.

– A 20-szoros Ironman távja ijesztően hosszú, mi motiválja? 

– Sokáig az volt a célom, hogy meghaladjam az előző teljesítményemet, feszegessem a határokat. Ma már túlléptem ezen. Megtapasztaltam, hogy nincsenek határok, csupán mi magunk állítjuk fel őket. Nincs „bakancslistám”, a verseny hangulata, az átélt élmények motiválnak.

Mindum Károlyt itt is támogathatja:

A Fittbike SE számlaszáma: 50800197-15432058

Megjegyzés: Mindum Károly

Eddigi eredményei: 

24 órás futás OB 2. helyezés 2011
Dupla Ironman OB Velenece 2012
Dupla Ironman Világkupa Velence 2013
Tripla Ironman világkupa Lenshan (Németország) 2015
Ötszörös folyamatos IM Világkupa (19 km úszás, 900 km kerékpár, 210 km futás) Svájc, 2017
„Az év teljesítménye” díj, Made in Pécs magazin 2017
Tízszeres folyamatos IM Világkupa (38 km úszás, 1800 km kerékpár, 210 km futás) Svájc, 2018
Összetett Ultratriatlon Világkupa, korcsoportos világbajnok 2018

Mindum Károly a Pécstől nem messze fekvő Mázán született 1958-ban. Gimnáziumba a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma jogelődjébe járt, majd a Miskolci Egyetemen okleveles bányamérnök és a PTE-n környezetvédelmi szakmérnök képesítéseket szerzett. A Mecseki Szénbányákban kezdett dolgozni, majd jött a Környezetvédelmi Felügyelőség, aztán egyéni vállalkozóként környezetvédelmi szakértőként dolgozott, ahonnan a Biokomhoz került projektmenedzseri pozícióba. Jelenleg a Délkom műszaki csoportvezetője és a Fittbike SE alapító tagja, alelnöke. Felesége bábszínész, egy lányuk van.