Ezek a pécsi értékek

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Értéktár Bizottság pénteken a városházán, emellett Őri László a „Helyi értékeink” elnevezésű rajzpályázatra érkezett alkotásokból összeállított kiállítást is megnyitotta.

A helyi önkormányzatok, így Pécs is értéktárakat hozhatnak létre a jogszabályok értelmében, az adott település életében kiemelt jelentőségű kulturális értékek, anyagi, szellemi alkotások megőrzése érdekében. Ezekbe a pécsiek által lényegesnek vélt elemek kerülhetnek be, amelyekről a Pécsi Értéktár Bizottság dönt szakértők véleményezését követően.

Őri László, a bizottság vezetője az évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt egy év során egy teljesen újszerű területet jártak be, melynek működései kereteit is kialakították. Nagy előrelépésként emelte ki, hogy március óta négy új érték, a pécsi kesztyű, a borászati kutatóintézet, az Apagyi Mária-féle zongoraoktatás, valamint a Klimo könyvtár került be a tárházba. A Zsolnay porcelán és kerámia, valamint a Zsolnay-negyed pedig hungarikum lett.

zsolnay új
A Zsolnay porcelán és kerámia hungarikum lett

– A bizottság célja, hogy felhívja az érdeklődők figyelmét, milyen helyi értékek között élünk, azonban ennek sikerességéhez kezdeményezésekre van szükség – fogalmazott Őri László. – Az általános iskolás diákok számára meghirdetett rajzpályázat is ezt a célt szolgálja.

A helyi értékgyűjtés népszerűsítése érdekében a város kiírt egy pályázatot, melyen valamely pécsi értéket bemutató, megörökítő rajzzal, festménnyel vagy fényképpel vehettek részt az 1. és 8. évfolyamos diákok. A tanulók alkotásaiból összeállított kiállítást pénteken nyitották meg a városháza második emeletén.

helyi érték
A rajzpályázatra 123 alkotás érkezett

– A rajzpályázattal azt szerettük volna elérni, hogy az iskolások elgondolkozzanak azon, mik azok az értékek, amiket a szülővárosukkal, lakóhelyükkel tudnak azonosítani és amelyekre büszkék – tette hozzá Őri. – A bizottság felhívása nyomán 123 alkotás érkezett, ezek valamennyi készítője különdíjban részesül, így minden gyermek győztesként éli meg ezt. Fontosnak tartottuk, hogy ily módon köszönjük meg munkájukat, illetve, hogy foglalkoztak a témával.

A diákokat ősszel, ünnepélyes keretek között Páva Zsolt polgármesterrel együtt köszöntik és oklevélben részesítik majd, emellett a felkészítő tanárok munkáját is elismeri a bizottság.

A későbbiekben a középiskolások, egyetemisták és fiatal felnőttek körében is népszerűsíteni kívánják a helyi értékeket, valamilyen pályázat formájában.

Hirdetés