Ezért kellett a pécsi vérző műbőr!

A speciális pécsi műbőr vérzik is, így az életmentő gégemetszés valósághűen lemodellezhető

Egy teljesen egyedülálló módszerrel rukkoltak elő a pécsi kutatók, ami nagyban megkönnyítheti az egészségügyi képzésben résztvevő tanuló diákok és orvosok munkáját. Háromdimenziós nyomtatási technológia bevonásával állítottak elő élethű, gégemetszés oktatására alkalmas szimulátor alkatrészeket, amin a bőr tapintatása, illetve a gége kialakítása is teljesen megegyezik egy emberivel.

Ha megvágják, akkor vérzik az a műbőr, amit egy fiatalokból álló pécsi csapat fejlesztett ki. Ez a fejlesztés az életmentő beavatkozásokat tudja segíteni, a műbőrön ugyanis az orvosok és az orvostan hallgatók is tudnak majd gyakorolni.

A speciális pécsi műbőr vérzik is, így az életmentő gégemetszés valósághűen lemodellezhető

– Egy gégemetszési szimulátort terveztünk, 3D-s nyomtatást használtunk fel az öntőformák kialakításához, illetve a gégemodellek előállításához. Az élethű bőr elkészítéséhez egy speciális szilikon keveréket alkalmaztunk – mondta dr. Maróti Péter, a MediSkillsLab Szimulációs Oktatási Központ tudományos munkatársa.

A pécsi Dr. Maróti Péter és csapata a piacon is egyedülálló anyaggal rukkolt elő

Piacon egyedülálló a pécsi fejlesztés

Az igazira megszólalásig hasonlító műbőr érdekessége, hogyha szikével megvágják, akkor úgy „viselkedik”, mint az emberi bőr. A beavatkozásokat élethűen imitálja, ami a piacon is egyedülálló innovációnak számít.

– Az egészségügyben dolgozóknak a gégemetszés – mint életmentő beavatkozás – elsajátítása elengedhetetlen. Ezzel az eszközzel többször meg tudják ismételni a gyakorlatot, így éles helyzetben sokkal precízebben és gyorsabban tudnak beavatkozni. Bízunk abban, hogy ez a fejlesztés hozzájárul az egészségügyi felsőoktatás sikerességéhez – tette hozzá dr. Maróti Péter.

A pécsi innováció azért is különleges, mert már a 3D-s nyomtatást is felhasználták az előállításkor. Ezzel szinte bármit le tudnak modellezni, amire csak igény van.

Így készül a vérző bőr: két rétegben öntik ki a bőrt és a két réteg közé helyezik el a „vértasakokat” . Amikor az első réteg megszilárdul, akkor öntik rá a speciálisan kialakított művért, majd befedik a következő réteggel.
Nemcsak ezzel az egy fejlesztéssel szeretnének “robbantani” a piacon

– Ez egy kiváló példa arra, hogy különböző szakterületen dolgozó kutatók milyen jól és innovatívan tudnak dolgozni, az eredményekről nem is beszélve – tette hozzá a pécsi kutató. Reméljük, hogy a fejlesztés a társegyetemek és a külföldi partnerek számára is érdekes lehet.

Bőrvarró párna, műcsont: a pécsi csapat mást is fejleszt
A Pécsi Tudományegyetemen működő MediSkillsLab Szimulációs Oktatási Központ nemcsak ezt a gégemetszési szimulátort tudja felmutatni. Úgynevezett bőrvarró párnát is készített már, ami sebészeti beavatkozásoknál segíthet. De készítettek már agykamra-modellt és injekciózási trénert, valamint műcsontokat is.

És hogy hol a határ?
Azért bármit nem tudnak elkészíteni 3D-vel és szilikonnal, de a pécsi kutatók azon dolgoznak, hogyha valamilyen különleges kérés beérkezne hozzájuk, azt meg tudják valósítani. Hiszen a 3D-s nyomtatás nemcsak az egészségügyben, hanem a műszaki- és természettudomány területén, de még a művészetben is sokrétűen felhasználható.

Hirdetés