Felhívás! Mutassuk meg, milyen hímes tojások készülnek idén a húsvéti asztalra

Több száz éves hagyomány, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat húsvétra. Most egy különleges program keretében mi is megmutathatjuk ünnepi festett, díszített tojásainkat egy virtuális és egy igazi kiállításon. Mutatjuk a részleteket!

hirdetés
Uránia Mozi

Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők számára, melynek célja, hogy egy virtuális és egy igazi kiállításon is bemutassák, milyen hímes tojásokat készítenek az ünnepre.

A kezdeményezést Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve február 17-én, a böjt kezdetén indította el, hiszen a Kárpát-medencében több száz éves hagyomány, hogy a nők elkészítik saját hímes tojásaikat – olvasható a ZSÖK közleményében.

Hímestojás-hegyek!

Koronavírus ide vagy oda, húsvétkor is festhetünk tojásokat otthon, ezért a saját készítésű hímes tojások bemutatására és népszerűsítésére vállalkozik a Nemzetünk hímes tojásai 2021 program.

A felhívásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek, amatőrök és hozzáértők is.

A tojások készülhetnek hagyományos népi technikával vagy bármilyen más módon.

Személyenként egy díszes darabbal lehet nevezni.

A törékeny tojásokat a postára adás helyett fotón örökíthetik meg a résztvevők, úgy, hogy a tenyerükben tartva készítik a képet, ezzel kifejezve, hogy saját kezükkel készült.

A fotókat március 25-ig várják.

A beérkezett alkotásokból virtuális képsorozat készül, amely megmutatja, hogy 2021-ben milyen hímes alkotások készülnek a magyarlakta területeken. Emellett a képeket kiállítják húsvétkor a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán is.

– A húsvéti forgatagot és a locsolás élményét nem pótolja, de segít ráhangolódni az ünnepre a virtuális és az élő kiállítás. Mutassuk meg a mi saját hímes tojásunkat és gyönyörködjünk nemzetünk többi hímes tojásában is! – mondta Mosonyi Éva.