A legó őrült szenvedéllyé válhat, egészen kiskortól kezdve a felnőttekig. A kis kockák egyre szélesebbé váló világa azokra is hatással van, akik közömbösek a játék iránt. A nemrég nyílt fővárosi Kocka Kiállítás a legóból való építészet csúcsát mutatja be. Ennek kapcsán felkerestük a legózás pécsi szerelmeseit, akik rendszeresen összejárnak alkotni, ha szerényebb keretek között is.

A Pécsi Kulturális Központ ad otthont a Kreátor Klubnak, akik rendszeresen összejárnak szombati napokon délelőtt, hogy hódoljanak a legózás iránti szenvedélyüknek, beszélgessenek egy jót. Egy teljesen kötetlen csapat ők, akik elsősorban a gyermekeknek szervezik a foglalkozásokat.

Kötetlen délutánok a Kreátor Klub találkozói

Nagy Gábor, a klub koordinátora elmondta, már egy meglévő csapat irányítását vette át. Korábban is foglalkozott legózással, ezért a kör tagjaként rá esett a választás, vigye tovább a kezdeményezést.

– Nagyon változó a létszám, olyan tíz fő mindig jelen van, de vannak olyan alkalmak, amikor sokkal többen érkeznek. Nehéz konkrét létszámokat mondani. De nem szabad egy hagyományos értelemben vett klubra gondolni, ez inkább afféle játszóház – mondta. – Általában ugyanaz a kis mag gyűlik össze, a szülők és a gyerekek is ismerik egymást, új barátokat szereznek egymás személyében. Szerencsére azért szoktak lenni új résztvevők is.

Gyerekek és felnőttek együtt alkotnak

Elmondása szerint tavasszal szoktak többen jönni, és minden évben szerveznek nyári táborokat is a patacsi művelődési házban két alkalommal, mindkét turnusra nagyon hamar betelik a huszonöt fős keret.

– Nem egy komoly felnőtt legós klub ez, leginkább az 5-6 éves, még Duplós korosztálytól a 12-14 évesekig mozog a skála, de azért az idősebbeknek vannak Technic-készleteink is – mechanikusan-elektronikusan működő modellek, a legújabb vonatok, a mobiltelefonos applikációval irányítható Batmobil.

A nyári legótábor mindig népszerű

A készleteket a Kulturális Központ szokta beszerezni a klub számára, rengeteggel rendelkeznek már. Nagy Gábor elmondta, ő maga is szokott vinni készleteket, és bátorítja is a többieket, ha valaki otthon épít valamit, nyugodtan hozza be és mutassa meg másoknak is.

– Egy ilyen találkozó alkalmával az asztalokra kiömlesztünk rengeteg építőelemet, aztán indulhat az alkotás két órán keresztül. Van, hogy megadott tematikára, megadott keretek között építünk, persze bárki bármikor önállóan is alkothat. Volt, hogy halloweeni vagy húsvéti témakörben legóztunk, de megbeszélhetjük, hogy ugyanaz a tárgy álljon a középpontban. Az elkészült műveket először is lefotózzuk, majd a következő találkozásig kiállítjuk őket a Kulturális Központ aulájában.

Az alkotásokat a következő foglalkozásig kiállítják
Egy egészen rendkívüli kiállítás
A fővárosi Természettudományi Múzeumban látogatható, február 28-tól egészen júniusig nyitva tartó Kocka Kiállítás elképesztő élmény a legósoknak. Csak pár érdekesség: Batmobil 900.000 kockából, a világ legnagyobb repülőgépmakettje, a több mint egymillió kockából épült Air Force One, életnagyságú sportolók szobra, az emberi test különböző részei, mechanikus robotok, és elképesztő pontossággal megalkotott város-installációk. Mindemellett a Star Wars-univerzum kedvelőit is kielégítik majd a látványos legószobrok.

A 900 ezer darabos Batmobil
Az emberi emésztőrendszer
Gotham legóvárosa

Fotók forrása: Kreátor Klub Facebook

hirdetés