Kiválasztották Pécs borát

Az idei évi borválasztás teljesen új köntösben mutatkozott be szombaton a Kodály Központban, hiszen a szakmai zsűri mellett Pécs polgárai is helyet kaptak a szavazásban. Pécs Város Bora, a Hárs Pincészet 2012-es Szajki Cabernet Franc-ja idén az ötszörös bajnok Ebner Pincészetet is legyőzte. A verseny nagyon szoros volt.

Tizenegy pince harmincnégy nedűje versenyzett Pécs Város Bora címért. A fantasztikus italok gazdái a Belvárdgyulai Zrt. Pincészete, az Ebner Pince, a Hárs Pincészet, a Lisicza Borház, a Matias Pincészet, a Planina Borház, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Radó Pincészet, a Schunk Pince, Szabó Zoltán Pincészete és a Wekler Családi Pincészet voltak.

SONY DSC

SONY DSC

A bormámor közepette a közönségnek lehetősége volt színvonalas mini fogásokat is kóstolni a Zsolnay Étterem, a Pezsgőház és a Jókai Bisztró jóvoltából. A helyszínen elkészített fantasztikus ételsorokban éppúgy helyet kapott a füstölt harcsafilé, mint a grillezett kisasszondi sajt, vagy a cirfandli bortorta.

SONY DSC

SONY DSC

– Célunk az volt, hogy egy olyan bort válasszunk Pécs Város Borának 2014-ben, ami képviselheti Pécset és a pécsi borvidéket. Legyen ez egy kiváló nedű, ami szinte mesélni tud erről a vidékről, valamint képes megőrizni az értéket hosszabb távon is, hogy egy méltó pécsi ajándékként is megállja a helyét – meséli Győrffy Zoltán társszervező, a Pécsi Borozó főszerkesztője.

A kortyolás három órától egészen fel hétig tartott, a közönségnek ez alatt lehetősége volt többször is megkóstolni a versenyző borokat, valamint leadni szavazatát. Miután lezárult a voksolás, a gyors eredményszámlálás után véletlenszerűen választották be Arató György pécsi polgárt és amatőr borkedvelőt a szakmai zsűribe. Radó István, a Pécsi Hegyközség elnöke, Hárs Tibor, a Szederkényi Hegyközség elnöke, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Háber Tamás, a pécsi Aranykacsa étterem vezetője, Hartman Beatrix, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője és Nagy Katalin, a Kreatív Pécsi Gasztronómia képviselője valamennyi kategória legnépszerűbb három bora közül, vakon választották ki a kategóriák nyertes borait. Hosszas tanakodás és közös megegyezés alapján pedig a Hárs Pincészet 2012-es Szajki Cabernet Franc-ját szavazták meg Pécs Város Borának.

SONY DSC
Pécs Arca, Weisz Fanni is szavazott
SONY DSC
A zsűri közösen tűzte ki a szempontokat

A zsűri hosszas tanakodás után hozta meg a nehéz döntést, több mint egy óráig tartott a pontozás. Elmondásuk szerint a verseny nagyon szoros volt, többször vissza is kértek borokat, mert nem tudták eldönteni, ki képviselje idén Pécset.

SONY DSC
A győztes Hárs Pincészet
SONY DSC
A Belvárdgyulai Zrt. Pincészete, a Hárs Pincészet és a Planina Borház képviselője
[box title=”A közönségdíjasok” box_color=”#c32a27″]
 • Fehérborok kategóriája: Belvárdgyulai Zrt. Pincészete Pécsi Zöldveltelini 2013
 • Rozéborok kategóriája: Planina Borház Siller 2013
 • Vörösborok kategóriája: Hárs Pincészet Szajki Cabernet Franc 2012
 • Desszertborok kategóriája: Hárs Pincészet Szajki Cirfandli késői 2007[/box]

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Gratulálunk a Hárs pincészetnek, rangos bíráló bizottság döntött,
  de nagyobb az erkölcsi értéke, ha nem a saját boraikat bírálnák.

 2. Tökmindegyafogyasztónak!

  Szakmailag a száraz a menő, a fogyasztás meg min. 30g/l cukortartalom felett van.
  Az pedig nem száraz.
  Tehát a termelőket eltartó fogyasztók véleménye nem ez. Tönkre is mennének ha mindenki csak azt akarná venni, mert abból alig van.

 3. Látszik, hogy neked keserű a szőlő! De ez legyen a te bajod! Szívből gratulálunk a Hárs pincészetnek! Tökéletes választás! 🙂

 4. Nem egy pécsi szőlőből származó bort kellett volna választani? A kutatóintézetben nincsenek jó borok?

Comments are closed.