Idén is megrendezik a Vince-patak Regattát

Idén már harmadik alkalommal szervezi meg a Pécsi Közösségi Alapítvány az „Élő Adást”. Egy olyan újgenerációs adományozási forma válik lassan hagyománnyá általa Pécsett, amelyben az adományozó és a támogatott szervezet közvetlen kapcsolatba kerülhet egymással, és a támogatás egy oldott, szórakoztató, izgalmas és közben emelkedett hangulatban történik. A május 10-i esemény egyik adományokra pályázó szervezete a pécsi Papír Panír, amely júniusban tartja meg a negyedik Vince-patak Regattát.

hirdetés

A Papír Panír egyik alapítója, Jankó Mátyás a PécsMa érdeklődésére azzal kezdte, hogy egészen 2016-ig kell visszamenni az időben, akkor alakultak ugyanis meg.

– Igazából az első fényfesztiválhoz köthető a megalakulásunk – mesélte Jankó. – A szervezők keresték meg Kovács Tamást és engem, hogy csináljuk egy vetítést. Mivel mind a ketten bábszínházas alapokkal rendelkezünk, bábtervezéssel is foglalkozunk, ezért arra gondoltunk, hogy mást akarunk csinálni. Így jött az ötlet, hogy nappali körülmények között, de mégis egy fény alapú játszóteret hozunk össze. Egy olyan alapanyagot választottunk, amivel mind a kettőnknek volt tapasztalata, ez lett a kartonpapír. Azóta csináltunk már workshopokat, bábkészítő műhelyeket is, illetve a fényfesztiválok állandó résztvevői vagyunk.

Az Élő Adáson idén a Vince-patak Regatta megvalósításához kérnek támogatást. Az esemény már több éves hagyományra tekint vissza, hiszen 2018 óta minden évben megrendezik. És egyre nagyobb népszerűségnek örvend a papírhajó-úsztatás a Tettyén.

– A Papír Panír másik alapítója, Kovács Tamás a Tettyén nőtt fel, innen jött az ötlet – mondta Jankó Mátyás. – A Vince utcában van is egy csatorna, víz viszont nem volt benne. Mint megtudtuk, ezt egyébként vápának hívják. A szolgáltató mindenesetre támogatóan állt az ötletünkhöz, így a Regatta idejére, egy napra a víz a felszínre törhet, így tudjuk úsztatni a hajókat. Igazából ez az esemény egy papírhajó versenynek álcázott pedagógiai program.

Három különböző kategóriában lehet nevezni a helyszínen. Az idén június 12-re tervezett Vince-patak Regatta délelőtti programjában a sprint és az akadályverseny selejtezői mennek majd, kora este pdig a kalóz futam a fő attrakció. Az első két kategóriában bárki nevezhet, bárhányszor. A lényeg, hogy a helyszínen hajtogatott hajókkal kell indulni. A kalóz futam azonban már lehetőséget ad az igazi sufni-megoldásokra is, itt az otthon készített vízi járművekkel lehet versenybe szállni.

– Ez egy teljesen ingyenes rendezvény, mindig is így akartuk, így is fogjuk csinálni – mondta Jankó Mátyás lapunknak. – Ez a mi küldetésünk. Szeretnénk egy igazán szórakoztató, jó programot adni gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak. Az utóbbi években két nagyobb támogatónk volt, illetve pályázati forrásokból igyekeztünk még látványosabbá, színesebbé tenni a Regattát.

Az Élő Adás azért remek alkalom számukra, hogy támogatásokat gyűjtsenek, mert idén ez szinte az egyetlen ilyen lehetőségük, sok pályázati forrás ugyanis idén nem állt rendelkezésre.

– Valójában az Élő Adásban van minden bizodalmunk – árulta el. – Azt gondolom, hogy jó esélyünk van elérni a második licitlépcsős célt. Ebben az esetben pedig hasonlóan látványos programot fogunk tudni szervezni június közepén.