Kertvárosból indult, most Tokióban nagykövet

Palanovics Norbert gyermekkorában a Testvérvárosok terére járt iskolába, most pedig hazánkat képviseli Japánban. A pécsi születésű közgazdász 2016 óta Magyarország tokiói nagykövete. 

hirdetés

„Pécsett kaptam meg azokat az alapokat, amivel helyt tudok állni”

Gyermekkorára boldogan emlékszik vissza Palanovics Norbert. Szerette iskoláját, a TVT-t és annak udvarát, ahol barátaival naphosszat rúgta a bőrt. Vallja, hogy meghatározza mindennapjait az a légkör, az a közösség és a tanárok, akik őt itt körbe vették. Palanovics Norbert most Tokióban nagykövet.

– Először középiskolából, a Leőwey gimnáziumból sikerült hosszabb időre külföldi tanulmányra mennem, de az egyetemi évek jelentős része Pécshez köt, hiszen a pécsi közgázra jártam, ahol rengeteg élményt, tapasztalatot szereztem. Összességében elmondhatom, hogy Pécs készített fel és adta meg a lehetőséget arra, hogy később külföldön is megálljam a helyem – mondja Palanovics Norbert.

Sűrűsödtek a külföldi tanulmányutak, Japántól tartott egy kicsit

Herendi magyar kupa átadása a szumóbajnoknak

– Egyetemistaként Svédországban is tanultam, majd Oszakába mentem. Bár bevallom őszintén, először megijedtem attól, hogy innen nem tudok csak úgy hazaugrani, de aztán a hozzám közel álló egyetemi tanáraim, mentoraim megnyugtattak, és az ő támogatásukkal vágtam neki az első japán útnak. Egy évet töltöttem ott, majd másfél évvel később újra visszamentem, akkor már Nagojába, ahol az állami Nagoya Egyetemen végül 2008-ban nemzetközi kapcsolatokból doktori címet szereztem – emlékszik vissza Palanovics Norbert első japán útjára.

„A japán nyelvet az ember élete végéig tanulja, így soha nem mondanám azt, hogy tökéletesen beszélem a nyelvet.”

Dolgozott tudósítóként is

Wagner Nándor múzeum és emlékkiállítás Tocsigi tartományban, Mashiko városban

Palanovics Norbert szerencsésnek érzi magát, mert tudósítóként is dolgozott Japánban. A külpolitikán és a magyar vonatkozású eseményeken túl próbált betekintést adni a néha misztikusnak tűnő japán társadalomba.

– Tudósítottam a hokkaidói G8-csúcsról, és megéltem a kelet-japáni földrengést és a fukusimai atomerőmű balesetét is, amelyről ugyancsak írtam cikkeket – meséli Palanovics Norbert.

A Pick Szegedtől a japán császárig 

Az idei Japán-Magyar Emlékév megnyitóján a pécsi Palanovics Norbert (k), KÓNO Yohei (j) japán külügyminiszterrel és ETO Szeisiró (b) Japán-Magyar Parlamenti Baráti Tagozat elnökével

Palanovics Norbert a doktori megszerzése után a Pick Szeged tokiói irodájának elindításán dolgozott, azaz a japán piaccal, később Kelet- és Délkelet-Ázsiával foglalkozott. Ez pedig annyira jól ment, hogy a Pick Szegednek Japán lett az egyik legnagyobb exportpiaca.

„Bevezettük a mangalicát, amely mind a mai napig az egyik legismertebb magyar termék és márka Japánban és több más ázsiai országban.”

Palanovics Norbertet ezt követően nevezték ki nagykövetnek, megbízólevelét 2016. december 7-én adta át a japán császárnak.

Pihenni jár haza Pécsre

Palanovics Norbert évente kétszer-háromszor utazik Magyarországra, és minden alkalommal Pécsen és Pécs környékén tölti szabadidejét.

– Természetesen a családdal, a szüleimmel való találkozás az első, de próbálok időt szakítani a barátokra, volt egyetemi mentoraimra is. Elengedhetetlen, hogy a baranyai vidéken is minél több időt tudjak lenni, és őszintén megmondom, azóta sokkal jobban értékelem a szűkebb hazám szépségét és értékeit, amióta visszajárok – mondja Palanovics Norbert.

„Hihetetlen sok érték van mind Pécsen, mind pedig Baranyában.”

A nagykövet ezért legfontosabb céljai közé sorolja, hogy Magyarország ismertségét növelje, és a magyar brand értékét erősítse Japánban.

– Rengetegen tudnak ezt-azt Magyarországról Japánban, de ez egyelőre még nem áll össze egy egységes egésszé. Fontos, hogy még több japán befektetőt vonzzunk az országba, és az is, hogy minél több magyar terméket exportáljunk a szigetországba. Egyikkel sem állunk rosszul, de ezeken még tovább lehet javítani. No, és persze szeretnénk, ha növelni tudnánk a Magyarországra látogató turisták számát is – sorolja Palanovics Norbert.

Szülőhelyéért is dolgozik Japánban

A pécsi születésű Palanovics Norbert személyes céljai között Pécs és Baranya kincseinek népszerűsítése is szerepel.

– A nagyköveti megbízatásom alatt azon is dolgozom, hogy minél több japán megismerhesse a régió és az egyetem erősségeit, és mind az üzleti, mind pedig a magánutazók listáján szerepeljen a szülőhelyem megismerése – mondta Palanovics Norbert.

Hirdetés