Kiknek szurkolnak a pécsiek?

Valószínűleg a PMFC-nek van a legtöbb szurkolója Pécsett, de egy-két európai élklubnak sem kell szégyenkeznie. A Manchester United, a Real Madrid és a Juventus FC szurkolói is aktívan képviselik csapatukat a városban. Bemutatjuk milyen a három topcsapat szurkolójának lenni a baranyai megyeszékhelyen.

Manchester United

2004-ben alapították a manutdfanatics.hu portál elődjét, azzal a szándékkal, hogy a csapatért fanatikusan rajongó magyar szurkolókat ellássák a klubbal kapcsolatos információkkal és hírekkel. A portál tulajdonosa és főszerkesztője a pécsi Lakner Péter, aki emellett a Manchester United Fanatics Klub Magyarország szurkolói klub elnöki pozícióját is ellátja.

Szurkolói csoportjukat 2013-tól a Manchester United hivatalosan is elismeri. Oldaluk pedig a hírportál funkció mellett közösségteremtő szereppel is bír: számos tevékenységet szerveznek tagjaiknak.

OT meccsnézés 2
Gyakori vendégek az Old Traffordon…

 

-2012-től az ország több pontján, így Pécsett is szervezünk közös meccsnézéseket, rengeteg Vörös Ördögöt mozgósítunk. Gyakorlatilag minden olyan meccset megnézünk, amit ad a tévé. Továbbá tavaly januártól a szezon végéig az összes hazai pályán lejátszott Manchester United mérkőzésre szerveztünk utakat. Ezt a hagyományt idén is folytatjuk. Legfőbb célkitűzésünk, hogy közelebb hozzuk a klubot a hazai szurkolókhoz – mondta el Lakner Péter.

A szurkolói csoport elnöke azt is elmondta: korábban szerveztek már közös focizást is a klub hazai drukkereinek. Ugyanakkor volt már példa arra is, hogy a pécsi Real Madrid drukkerekkel közösen nézték még a két csapat Bajnokok Ligája összecsapását.

közösmeccsnézés 3 (1)
A Manchester és Real drukkerek közösen néztek meccset

 

Real Madrid

2011-ben egy közös meccsnézésen fogalmazódott meg az ötlet a „királyi gárda” pécsi drukkereiben, hogy alapítaniuk kellene egy egyesületet. Néhány hét egyeztetés után pedig úgy döntöttek, hogy hivatalosan is bejegyeztetik magukat.

Ezt 2012. március 24-én fogadta el a cégbíróság. Azt követően pedig ugyanazon év júniusban már a Real Madridnál is bejegyezték a csoportot. A csoportnak 27 tagja van, átlagéletkoruk nagyjából 25 év. Saját sállal és zászlóval is rendelkeznek.

vikingektúra
A Fehér Vikingek Dortmundban is jártak.

 

-Minden tévés közvetítésre szervezünk meccsnézést, általában más-más helyre. Egyszer például az Uránia Moziba is sikerült bejutni, ahol egy El Classicót néztünk meg. Ezen kívül részt veszünk „madridista” találkozókon is. Továbbá az egyesületünk képviseltette már magát több meccsen is – tudtuk meg Kiglics Nikolettől, a Fehér Vikingek Real Madrid Szurkolói Egyesület alelnökétől.

A Fehér Vikingek tavaly októberben jártak Dortmundban, ahol a madridiak vendégként szerepeltek BL-meccsen. Idén pedig 16 tagjuk ment ki néhány napra a spanyol fővárosba: ez alatt három Real Madrid foci és két kosármeccset tekintettek meg, valamint részt vettek egy stadiontúrán is.

Néhányan kilátogattak közülük a 2-2-es döntetlennel záruló keddi Juventus – Real Madrid BL-összecsapásra is. De nem csak ők képviselték Pécset azon a találkozón: Juventus drukkerek is elutaztak Torinóba a városból.

fehérviking

 

Juventus FC

2008-ban alakult meg a Juventus Club Hungary, amelynek alelnöke a pécsi Kamanczi Patrik. Szerinte nagyjából 80-90 Juve drukker lehet a városban, a csapat azonban – mint mondja – kissé inaktív a helyi meccsnézéseket tekintve.

-Tudatos építkezésünknek hála sikerült kiteljesednie a szurkolói klubnak. Most már ott tartunk, hogy hivatalos szurkolói csoportként tartanak minket számon. Ráadásul a fél Juventusnak, közte az edzőnek – Antonio Conténak – van Juventus Club Hungary-s sála – nyilatkozta lapunknak Kamanczi Patrik, akitől megtudtuk: a bajnoki sorsolástól függ, hogy milyen gyakran utaznak el meccsekre. Ebben a szezonban a zebrák találkozóinak 80 százalékán voltak ott.

juve
A Juventus meccseinek 80 százalékán jelen vannak.

 

Legemlékezetesebb olasz túrájukra 100-an keltek útra. Ugyanakkor tevékenységük nem merül ki az utazásokban és a meccsnézésekben: kis- és nagypályás focitornákat szerveznek, amiken részt is szoktak venni. Továbbá évente többször van bulival egybekötött országos találkozójuk is.

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én az AIK Solna-nak szurkolok, mert ott nőttem fel. Ez természetes, hogy a gyerekkorban kapott impulzusok hatnak ki a későbbiekre is.

 2. Sokan vagyunk Milan szurkolók a városban.

  Természetesen mellette gyerekkorom óta a PMSC/PMFC-nek is szurkolok, s ha tehetem, minden meccsre kimegyek.

 3. Egyébként még ha nem is értek egyet teljesen (valamiben azért igen, Daje ASR! :)) a kedvenc csapatra fordított erőfeszítést és hogy ki is mentek meccsekre és nem vagytok fotelszurkolók respektálom.

 4. “valószínűleg a hozzád hasonló emberek miatt kezdtek elfordulni a helyiek a csapattól, mert nem akarnak primitív szurkolást és szitkozódást hallgatni a pénzükért, az amúgy is eléggé leromlott stadionban játszó gyenge színvonalú csapatuk meccsén.”

  Ne is haragudj, de az érvelésed igencsak sántít főleg annak a tudatában, hogy az angol, olasz, spanyol bajnokságok meccseire sem csak úriemberek járnak. Azt amit írtál sokszorosan megtalálod saját csapatod meccsein is. (na jó, a szar stadion meg a nézhetetlen foci kivétel:))

  Voltam párszor olasz meccseken és tiszta szívvel állíthatom, hogy ezek amennyit összeszidják egymást ahhoz képest egy Újpest – Fradi kismiska. Úgyhogy nem kell játszani az észt és mondjuk ki: ezek a mindig is jól futó csapatok, akiknek minden időben menő szurkolni. Egy PMFC sajnos nem menő sokaknál, azzal nem lehet villogni sehol.

  Ennyi.

 5. “mert nem akarnak primitív szurkolást és szitkozódást hallgatni a pénzükért”

  Ezek szerint nem tudnak angolul, olaszul, spanyolul? 🙂

 6. Senki nem mondta, hogy nem szurkolunk a PMFC-nek! Az egy más kérdés, hogy valószínűleg a hozzád hasonló emberek miatt kezdtek elfordulni a helyiek a csapattól, mert nem akarnak primitív szurkolást és szitkozódást hallgatni a pénzükért, az amúgy is eléggé leromlott stadionban játszó gyenge színvonalú csapatuk meccsén.

 7. Tiszta szégyen ez a cikk!!!! SUPPORT YOUR LOCAL FOOTBALL TEAM!!! Remélem, nem kell fordítani… CSAK A PÉCS!

Comments are closed.