Kultúra és kreativitás: rangos európai listára került fel Pécs

Pécs is bekerült abba a listába, amely Európa legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városát gyűjtötte össze. A listát az Európai Bizottság hozta nyilvánosságra a napokban.

A kulturális életet, a kreatív gazdaságot és a lehetőségeket teremtő környezetet értékelő Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjét hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság.  

A listára mintegy 30 ország 190 városa került fel, Magyarországról csupán hat város jutott be a kiemelt körbe: Budapest mellett Pécs, Debrecen, Győr, Szeged és Veszprém.

A jelentés rövid összegzést is közöl a városokról. Pécs kapcsán a többnemzetiségű és többkultúrájú összetételét említette, amelynek révén „kaput nyit” a nem Európai Unióhoz tartozó balkáni országok felé. Kiemelték a városnak a kisebbségek kultúrájának védelme érdekében végzett tevékenységét, valamint a balkáni háború menekültjei iránt tanúsított magatartását.

Egyebek mellett felsorolták a város UNESCO világörökségi listáján szereplő ókeresztény emlékeit és a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítását. Külön szerepel a jelentésben, hogy Pécs 2010-ben Essen és Isztambul városával közösen Európa Kulturális Fővárosa volt.

Bár természetesen az Európai Bizottság listája nem jár például pénzdíjjal, de többek között a turizmus terén is lehet értékteremtő szerepe, hiszen a várost az EU így áttételesen kifejezetten értékes, látogatásra érdemes városként mutatja be.

Hirdetés