Bár az 1940-es évek végi bűnügyi hírek túlnyomó része hemzsegett a koncepciós ügyektől – enyhén szólva sem volt ritka, hogy gazdag kulákok követtek el brutális, megbocsáthatatlan gaztetteket a nép dolgos munkás parasztjai ellen – voltak olyanok is, amik politikai érától függetlenül még ma is borzolnák a kedélyeket – ez a következő 1947-es gyermekgyilkosság biztosan ebbe a kategóriába tartozik.

1947. december 12-én éjjel a sebészeti klinikára szállították Takács Lajos 22 hónapos kisfiút a fején életveszélyes sérülésekkel. Nem is érte meg a másnapot: 13-án hajnalban életét vesztette a súlyos sérülésektől.

Az ügyészség az ezt követő napokban hamar elvégeztette a boncolást, az orvosok pedig megállapították, hogy a kisfiú koponyacsontja eltörött, agya megsérült, arcán ütések nyomai éktelenkedtek. A szakértők véleménye az volt, hogy vagy a földhöz verték a gyermeket, vagy egy súlyos tárggyal csapták meg.

A rendőrség elsőként a gyermek anyját, Takács Ernőnét vette őrizetbe órákon belül, szándékos emberölés gyanúja miatt indult a nyomozás.

Mi is történt?

Szomorú családi történet tragikus végkifejlete lett a gyilkosság. A Deindolban élő Takács Ernő, az apa, nem sokkal a történtek előtt, a közelmúltban vesztette el feleségét és maradt egyedül három gyermekével. A frissen megözvegyült férfi gyorsan keresett maga mellé egy asszonyt, megházasodott másodszorra is, hogy a gyerekeket legyen kire bíznia.

Az asszony viszont igazi gonosz mostohaként viselkedett, nem csak akkor bántotta a gyerekeket, amikor részeg volt – márpedig ez igen gyakran esett meg –, józanul is ütötte-verte őket.

Emiatt a családhoz közel állók már többször fordultak az „árvaszékhez”.

A végzetes napon is szokás szerint verte a gyermekeket, a bűnügy rekonstruálása során pedig bebizonyosodott, hogy Takácsné a küszöbnek csapta többször a 22 hónapos kisfiút. Mikor a rendőrök rátaláltak egy házukhoz közeli árokparton, két üveg bor volt a keze ügyében.

Az alkoholtól elborult, ütötte-verte a gyerekeket a nő

Az asszony egyfelől azzal védekezett, hogy részeg volt, mialatt halálra verte mostohafiát, nem is emlékszik rá, másfelől tette abszolút nem volt szándékos. Előbbire az orvosi vizsgálat rácáfolt: Takácsné még józan volt, mikor a tettet elkövette.

1948 áprilisából találtunk még tudósítást az üggyel kapcsolatban: eszerint az ügyészség szándékos emberölés miatt emelt vádat az asszony ellen. Ugyan a nő alkoholista volt, az elmeorvosi vizsgálat nem talált nála betegségre utaló tünetet.

Forrás: Új Dunántúl Archívum

Hirdetés