Las Vegasba készül a pécsi tudós – Zenélni!

Somodi Imre

Mit keres egy történész a DJ pult mögött? Fogós kérdés, de szerencsére akadt, aki megválaszolja. A pécsi Somodi Imre egy személyben testesíti meg a tudományt és a lazaságot. Hiszen amellett, hogy helytörténetet kutat, illetve filozófiai doktorátusára készül, néhány éve lemezlovasként szórakoztatja a fiatalságot. Szeptembertől egy osztálynyi középiskolást boldogít majd a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban, de addig is akad még egy nagyon fontos feladata: kijutni Las Vegasba a nemzetközi Dj-verseny, a Miller SoundClash döntőjére. Segítsünk neki! 

– Történészként mely témák tartoznak a kutatási területedhez?
– Elsősorban helytörténeti témákban vizsgálódom, a pécsi jezsuita Pius Gimnázium történetét is kutattam. Megjelent több írásom, és előadásokat tartottam az iskola múltjáról. Ezenkívül a filozófia és teológia területein az idő speciális megközelítésével, ennek problémájával foglalkozom. Jelenleg a filozófiai doktorátusomra koncentrálok, de ettől függetlenül a jövőben is szeretnék foglalkozni történeti kutatásokkal, főként helytörténettel, mert  szerintem roppant izgalmas tisztában lenni saját lakóhelyünk alakulásával. Nem mellesleg épp a PTE Szentágothai János Szakkollégiumáról készítek egy kutatást a tízéves évforduló alkalmából.

Somodi Imre

– Komolyan hangzik, hogy fér bele ebbe a képbe a könnyűzene?
– Mindig szerettem sok mindent kipróbálni, több lábon állni. Az egész DJ-skedés hobbinak indult, egyszerűen csak érdekelt a dolog, kíváncsi voltam és volt szabadidőm. Úgyhogy 2013-ban beiratkoztam egy számomra szimpatikus DJ iskolába, ahol átfogó és alapos képzést kaptunk többek között zeneelméletből, zenetörténetből, ritmusgyakorlatból, műszaki ismeretekből és megismerkedtünk különböző szoftverekkel is. A képzés elvégzése után pedig olyan szerencsém volt, hogy kisebb fővárosi klubokban fellépési lehetőségek is adódtak.

– Mindenesetre több száz nevező közül beválogattak egy nemzetközi DJ verseny legjobb tíz résztvevője közé, úgyhogy biztosan tudsz valamit…
– Magam is meglepődtem, hogy a Miller SoundClash hazai zsűrije érdemesnek talált erre. Két hete hívtak fel a szervezők, hogy sikerült az első rosta. Azt persze nehéz lenne megmondani, hogy pontosan miért történt ez. Nincs kifejezett stílusom, olyan zenéket játszom, amiket én magam is kedvelek, és szerencsés helyzet, hogy ez a hallgatóságnak is tetszik. Mégis, ha meg kellene fogalmaznom, akkor az én specialitásom a skandináv popzene. Felfedeztem, hogy a norvég, svéd, dán előadók között rengeteg tehetség van, akik színvonalas zenéket játszanak. Az én célom egyfajta kultúraközvetítés, nem ugyanazokat a zenéket szeretném lepörgetni, amiket az emberek meghallgathatnak a rádióban, mert annak nincs értelme. Inkább szélesíteni szeretném a hallgatóság zenei ismereteit.

Somodi Imre mixére jelenleg a közönség szavazhat. A voksokat ITT lehet leadni július 26-ig minden 10 percben.

[note note_color=”#fff876″]

Idén először lehet Magyarországról jelentkezni a világhírű DJ-viadal, a Miller SoundClash versenyére. A rangos tehetségkutatót a VIVA Tv közreműködésével szervezik meg hazánkban. A megmérettetés első körben országonkénti versenyekből áll, majd az itt győzedelmeskedők több napos globális döntőn mérhetik össze tudásukat Las Vegas legnépszerűbb klubjaiban. [/note]

Somodi Imre
Imre avagy Higher State, több száz nevező közül került be a legjobbak közé

 

[note note_color=”#ddeacc”]

A pécsi történész fellépőneve Higher State, mely egy “beszélő név”, ami egyrészt utal Imre ars poeticájára a zenélés terén, másrészt pedig arra, hogy az önmeghaladásra, egy magasabb szint elérésére való törekvés az élet minden területén jellemezi őt.[/note]

– A zene egy másik vonalon is bekúszott az életedbe, a hangodat is hallatod.
– Ez tényleg nagyon új keletű dolog. Most végeztem el az első osztályt az ANK Művészeti iskolájának zeneművészeti tagozatán. Klasszikus magánéneket tanulok. Egy kedves barátom által kezdtem bele az egészbe, az ő énektanára javasolta, hogy képezzem a hangomat. Egyelőre nem tudom mi lesz belőle, de el tudnám képzelni magamat ebben a szerepben is.

– És még egy nagyon fontos szerep vár rád szeptembertől. A pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban fogsz történelmet tanítani. Szerintem a középiskolások bírni fognak.
– Ezt már mások is mondták, és remélem hogy így lesz. Talán ez a pozitív értelemben vett furcsaság, hogy egy személyben testesítem meg a tudományt és a szórakozást, ezt a két különböző területet segíthet abban, hogy a diákok megértsék, nem minden kutató, vagy tudománnyal foglalkozó ember görnyed egész nap a könyvek fölött. Nem vagyunk szükségszerűen unalmasak.

– A pécsiek hallhattak már téged valahol a városban?
Eddig kizárólag Budapesten léptem fel, mert ott volt lehetőség, szóval nem rajtam múlt, hogy Pécsen nem zenéltem még. Mindenesetre szívesen tenném, és talán egyetemi rendezvényeken lesz is rá lehetőségem a jövőben. Júliusban egyébként Velencén, az EFOTT-on fogok fellépni.