Magyar kultúra napja: a Pannon Filharmonikusok ad ünnepi hangversenyt a Müpában

4 csodálatos mű csendül fel Pécs kedvenc zenekara, a Pannon Filharmonikusok előadásában január 22-én a magyar kultúra napján. A koncertet élőben közvetítik a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből.

hirdetés
Uránia Mozi

A kultúra ünnepének hivatalos hangversenyét a PFZ adja

A Pannon Filharmonikusok január 22-re eredetileg tervezett Peer Gynt titka című koncertje a vírushelyzet miatt elmarad, de az új hangverseny nem pótkoncert, hanem önálló, kifejezetten a kultúra napjára készülő produkció. Ráadásul az eseményt ingyenesen követhetjük online a Müpa honlapjáról.

Nagyszerű, magyar zeneszerzők által komponált műveket hallgathatunk majd meg a pécsi zenekar jóvoltából, íme a program:

Veress Sándor: Threnos – in memoriam Bartók Béla
Bartók Béla: Divertimento
Bánfalvi Zoltán: Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Az esten Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere ezúttal gordonkán közreműködik,
Varga Gilbert vezényel majd.

Gilbert Varga

A koncert január 22-én, pénteken 19.30-kor kezdődik.

A hangversenyt ide vagy ide kattintva követhetjük.

A magyar kultúra napjáról és a különleges koncertről

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén. Ennek emlékére ünnepeljük a magyar kultúra napját. Kölcsey műve a magyar kultúra fényes és szomorú napjait, a „magyar nép zivataros századait” idézi meg, ehhez társul most a magyar zeneszerzők műveiből összeállított „hányattatott sorsú” koncert.

Mint olvasható a PFZ beharangozójában:

Több mű már az előző évben is szerepelt a műsorban, de a járvány miatti kényszerű újratervezések mindig elodázták az előadásokat. Erről a hányattatásról tanúskodik Veress Sándor Bartók-tanítvány és pályatárs Threnos (Könnyek) című műve, melyet 1945-ben, a romba döntött Magyarországon a távolban elhunyt Bartók emlékére komponált. Ezt a komor bevezetőt viszont három vidám hangulatú darab ellensúlyozza. Elsőként a már említett Bartók Béla Divertimentója (tehát »szórakoztató« zenéje), aztán a már kétszer műsorra tűzött, de mindig elhalasztott Capriccio (szeszély), mely a zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán tollából származik. Végül pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel.