Már diákokat is kiképeznek

Következő állomásához érkezett „A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű bűnmegelőzési projekt, melynek keretében a Kortárssegítő programon részt vett pécsi gimnazisták láthattak egy önvédelmi bemutatót, ahol a fogásokat ők maguk is elsajátíthatták.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt négy napban Családi életre nevelés címmel húsz arra alkalmas 14 é 18 év közötti pécsi gimnazistát képzett ki kortárs oktatónak. A képzés célja, hogy a diákok át tudják adni a megszerzett ismereteiket iskolatársaiknak. A meghatározott témákról szeptembertől egy-egy osztályfőnöki órán kell előadást tartaniuk a fiatal oktatóknak.

– Az ötlet azért jó, mert a kortársak sokkal könnyebben elfogadják és jobban hallgatnak egymás szavára, mint egy felnőttére – fogalmazott Fekete Rita rendőr alezredes.

IMG_5727

Azonban, ahhoz, hogy kiderüljön, alkalmasak-e a jelentkező diákok a feladatra, át kellett esniük egy írásbeli teszten és egy szóbeli vizsgán, ami csütörtökön volt. Azok a fiatalok, akik sikeresen teljesítették a feladatot, tanúsítványt kaptak arról, hogy kortárs oktatók lehetnek.

– Augusztusban még lesz egy összevonás, ahol ráerősítünk a most megtanultakra, ugyanis a gyerekek sokat felejtenek a nyári szünidő alatt – mondta Fekete Rita. – Majd év közben, havonta vagy negyedévente sort kerítünk a tapasztalatcserére, ahol mindenki megoszthatja egymással oktatói élményeit.

IMG_5757

A program zárásaként egy wing tsun kung fu bemutatón is részt vettek a fiatalok, amit követően kipróbálták milyen, ha megtámadják őket az utcán, emellett önvédelmi oktatást is kaptak, így remélhetőleg már ők is meg tudják védeni magukat egy esetleges támadás alkalmával.

IMG_5766

A projekt során kiemelték, hogy mindenki felelős azért, ha megtámadják, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhető az áldozattá válás.

Hirdetés