Megtisztult a belváros a galamboktól

Ne szoktassuk őket magunkhoz, veszélyes lehet

Szemmel láthatóan is lecsökkent a galambok száma a belvárosban, ám a szakértők szerint mindennek nem valamiféle madárvész az oka. Amióta tilos az etetésük, megtörtént a belváros átépítése, és elszaporodtak a galambriasztók, a város más területein találtak otthont a szárnyasok.

hirdetés
Uránia Mozi
Már nem kell kergetni őket…

– Amíg lehetett, etettem őket száraz kenyérkockákkal, de előfordult, hogy a megavasodott diót is behoztam nekik ide a Széchenyi térre. Amióta új a burkolat, s tilos az etetés, alig látom őket – meséli egyik, hetven év feletti olvasónk, Erzsike néni. Ő amiatt kereste meg lapunkat, mert az idők során szívéhez nőttek az állatok, volt, hogy tenyérből etette őket. Most attól fél, kipusztulnak Pécsről.

Bank László, a madártani egyesület megyei vezetője szerint szó sincs erről, nem támadja a madarakat sem új betegség, s meglátásuk szerint érezhetően a galambok száma sem csökkent Pécsen az elmúlt években. Helytállóak ugyanakkor szerinte olvasóink tapasztalatai abban a tekintetben, hogy a városmagban ma kevesebb gerle él, mint például két-három esztendővel ezelőtt.

Bank László: az etetés tilalma miatt búcsúztak a galambok

– Ennek prózai magyarázata lehet: mivel a belvárosban kevesebb a számukra a jóllakást is biztosító szemét, s nem etetik őket az emberek, kijjebb húzódnak. Az építkezések, a rejtett odúk, rések eltüntetése pedig a fészekrakást biztosító helyek számát csökkentette le – így a szakértő.

Bank László – bár a madártani egyesület nem végzi az állomány folyamatos felmérését – azt gyanítja, Kertvárosban ma több galamb él, mint korábban, hiszen már a fán való fészkelését is megfigyelték. Annak is jelentős hatása lehet a belvárosi állomány csökkenésére, hogy egyre inkább elterjedtek az utóbbi időben a különböző galambriasztók, mint a párkányra szerelhető tüskék és hálók.

[frame]

Veszélyes is lehet…

Bár olvasóink nyilván hozzászoktak tömeges látványukhoz, s szelídségük miatt szeretik is őket, a galambokról nem árt tudni, hogy nagy számban való elterjedésük nemcsak piszokkal jár, de számos emberi betegséget is kiválthat ürülékük. Majoros Tibor kerületi főállatorvos korábban azt mondta lapunknak, járványügyi szempontból roppant veszélyes a galambürülék, abban ugyanis szalmonella és coli baktérium mellett a papagájkór (psittacosis) kórokozója is megtalálható, ez utóbbi a kisgyermekek és idős emberek számára akár halálos kimenetelű betegséget is okozhat. A beszáradt bélsár is ugyanolyan veszélyes, por alakban belélegezhetjük a baktériumokat, vírusokat. A panelházak esetében pedig különösen veszélyes lehet, hogyha a galambcsalád a szellőzőnyílások közelében telepedik meg, a légcserélő-rendszeren keresztül minden lakásba eljuthat a szennyezés.

[/frame]

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. kertvárosba sem hiányoznak egyáltalán meg sehova van valami hasznuk a galamboknak?mert szerintem meg nincs!

  2. Na még a hátramozditók nagy tömegétől kéne megszabadulnunk hogy nyugodtan dolgozzunk.

Comments are closed.