Az idősebb pécsiek közül még talán többen emlékeznek a neves Bíró-ikrekre, a fiatalabbak valószínűleg nem is hallottak róluk. Az 1983-ban napvilágot látott testvérek a medencéjüknél összenőve születettek, ám hála a neves specialistáknak, teljesen egészségessé váltak. 

Mindeddig Magyarországon csak pár tucat sziámi ikerpár született eddig. Közülük is nagyon kevesen maradtak életben. Üdítő kivétel a pécsi Bíró-ikrek példája, akik a terhesség 38.-ik hetében születtek 5600 grammal.

Dr. Hadnagy János segítette világra 1983-ban a sziámi ikreket. Elmondása szerint éppen akkor ő volt a klinika vezetője felettesei távollétében.

– Tudtuk, hogy ikerterhességről van szó, azonban akkoriban még semmilyen ultrahangkészülék nem állt a rendelkezésünkre, nem léteztek még ilyen fajta vizsgálatok. A szülés során császármetszést kellett alkalmaznunk, de nagy meglepetésünkre nem tudtuk kihúzni az első babát, fogalmunk sem volt, miért – mesélte lapunknak.

A szülész-nőgyógyász elmondta, egy nagyobb metszéssel, méhen át emelték ki a gyermekeket, miután

óriási megdöbbenésükre észrevették, hogy össze vannak nőve.

– Emlékszem, nemi szerveiknél, hólyagnál, végbéltájékon voltak összenőve. A gyermekklinika később nagyon nevessé vált professzora, Pintér András vette kezébe az ikrek további sorsát. Neki jó külföldi kapcsolatai voltak, Münchenben zajlottak végül a több lépcsőben végrehajtott szétválasztó műtétek a gyermekek hét hónapos korában.

Egy medencével születtek a pécsi kisbabák

– Ezen túl csak meg nem erősített, sok-sok éves információim vannak, miszerint a korrekciós műtétekkel az egyik gyermek teljesen egészséges lett, míg a másiknál voltak széklet- és vizelettartási, inkontinenciás problémák, de hangsúlyozom, ezek a hírek hivatalosan meg nem erősítettek – tette hozzá.

Az első műtétet még itt Pécsen végezték el a bélműködés elősegítésére, majd dr. Waldemar Hecker világhírű sziámiiker-specialista operálta meg őket Münchenben. Három orvos segített neki, köztük dr. Pintér András. A sorsdöntő műtétre 1984 nyarán került sor, 25 tagú csapat közreműködésével. A 180 ezer márkás műtéti költséget a németek magukra vállalták.

A 12 órás műtét közben az ikrek teljes vérmennyiségének másfélszeresét ömlesztették át.

Bíró Bálint 1984 decemberében, Tamás 1985 februárjában tért haza Pécsre. Az összes későbbi korrekciós műtét sikeres volt, speciális gyógytornával segítettek nekik megtanulni járni. Magyarul is tanulgattak, hiszen életük első másfél évét Németországban töltötték.
Uránvárosi lakásuk szűknek bizonyult hazatértük után, így az egyik családi házas negyedbe költözött ki a Bíró család. Akkor az ikrek bátyja már általános iskolás volt, édesanyjuk pedig hat évig maradhatott otthon, tekintettel a körülményekre. A továbbiakban még számos ortopédiai, urológiai, plasztikai korrekciós műtétek vártak rájuk.

Magyarországon a pécsi ikrek voltak az első olyan sziámi ikrek, akiket sikerült életben tartani, de világviszonylatban is bravúros volt a fiúk szétválasztása.

A Dunántúli Napló 1989. január 1-i számában közölt egy cikket a már ötéves Bíró ikrekről: meséltek akkor arról, mit is kaptak karácsonyra. Az, hogy Bálint eldicsekedett új korcsolyájukról, sokatmondó: jól sikerültek a korrekciós műtétek és már jégre is mennek az ikrek.

1989 augusztusában a német orvos, Heckert látogatta meg a pécsi kisfiúkat. Az újságíróknak elmondta: a műtét előtt titkon ebben bízott, most pedig nagyon örül, hogy teljesen egészséges gyerekeket láthat viszont.

A helyi lap 1993 áprilisában is felkereste az akkor már másodikos, teljesen egészséges, életvidám fiúkat, akik egyértelműen azt nyilatkozták, kedvenc tantárgyuk a testnevelés. Nagyon valószínű, hogy ezen a vonalon haladtak tovább, mert egy 2001-es újságcikkben egy félmondat erejéig megemlítik, hogy ma mindketten sikeres sportolók.

Az utolsó információnk pedig a nemrég elhunyt dr. Pintér Andrástól van, aki egyik utolsó interjújában elmondta, a két férfi Németországban él és dolgozik.

Forrás: Dunántúli Napló Archívum, Tolna Megyei Népújság