Tüke Piac: nincs megállás!

Már Kertváros legforgalmasabb pontján, a Berek-sétányon is Tüke Piaccal várják a pécsieket a környékbeli kézművesek, zöldség- és gyümölcstermelők. A Belvárosban és a Melinda parkban már sikerrel futó kezdeményezés idővel a város többi területén is megvetheti a lábát.

Ezentúl minden hónap második péntekén délutántól estig várja a környék lakóit a Tüke Piac Kertvárosban. A kezdeményezés a belvárosból, a Kossuth térről indult, ahol minden hónap harmadik szombatján tartanak ilyen összejövetelt a pécsiek és a helyi termelők, kézművesek számára; ezután a Melinda parkban is megvetette lábát az ötlet; ott minden hónap harmadik péntekén rendeznek hasonlót.

hirdetés

A szabály viszont mindenhol ugyanaz.

– Pécs negyven kilométeres körzetéből érkezhetnek árusok, akik saját termelésű, készítésű háztáji portékájukat jöhetnek eladni. Ingyen, helypénz nélkül. – A vásárlók szerint ez a jövő, hiszen ha eléjük visszük, egyre inkább a hazai termékeket fogják megvásárolni -mondja Fodor Ibolya, a szervezést végző Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület vezetője.

Pénteken mintegy huszonöt árus volt a Berek-sétányon, s legalább kétszáz érdeklődő. Fodor Ibolya szerint ez átlagosnak mondható, ráadásul hely nem is nagyon lett volna több kirakodósnak: a sétányt színültig megtöltötték a standok.

Kovács Károlyné, az egyik kistermelő a kezdetektől jár a Tüke Piacokra. – Két éve csináljuk ezt, de már nagyon régóta folytatunk termelést kicsiben. Otthon mindig elrakjuk magunknak, a szörpöt, befőttet, ketchupot, a fölösleget pedig eladjuk – mondja.

A kistermelők azért jönnek szívesen, mert helypénzt nem kell fizetniük – a város ingyen adja ki a közterületet a rendezvény szervezőinek – miközben a pécsiek szeretik a kirakodóvásárt, s lelkesen, legtöbbször olcsó pénzen vásárolnak.

De nemcsak a zöldség- gyümölcsárusok, és füstölt árukkal érkezők találják meg itt számításukat, hanem a kézművesek, ékszerkészítők, fajátékokkal foglalkozók is.

Tihanyi Kinga például a saját kézzel készített ékszereivel pakolt ki. A pécsi egyetemista zsebpénzét egészíti ki a mütyűrök árusításával. Sasvári Antalné otthonában pedig a kalocsai hímzés évszázados technikájával készültek a terítők és a ruhák. Szerinte azért jó a Tüke Piac, mert családias. – Mindenki ismer mindenkit, reméljük, hogy marad is ilyen. És vevő is lesz – mondta.

Fodor Ibolya azt mondja, a város más peremterületeiről is érdeklődnek a termelői vásár iránt. – Megkerestek minket már például a keleti városrészből is, ők is szeretnének egy helyi piacot létrehozni. Segíteni fogunk nekik, odairányítjuk az árusainkat – mondta.

Az első, Berek-sétányon rendezett Tüke Piacot Csizi Péter alpolgármester nyitotta meg. Mint mondta, azért szereti ezeket az önként szerveződő eseményeket, mert az itt árult termékekről tudja, hogy nincsenek tele adalékanyagokkal, vegyszerekkel.

Hirdetés