Nem semmi ösztöndíjat nyert el ez a pécsi lány!

Viki itt épp Magyarországról tart előadást

Egy pécsi gimis lány, Varga Viktória nem akármilyen amerikai tanulmányi ösztöndíjat, nyert el. Közel egy évet tölthetett el egy nívós magángimnáziumban, ahol egy tanév több mint 13 millió forintba kerül. Nyilván nem Vikinek kellett kifizetnie.

hirdetés
Uránia Mozi

Varga Viktória, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium negyedik osztályos tanulója tavaly elnyert egy olyan amerikai ösztöndíjat, melyet nem osztogatnak minden második gimisnek. Vikin kívül az országból még két diák kapta meg a hatalmas elismerésnek számító, egy teljes tanévre szóló ösztöndíjat. A 18 éves biokémia tagozatos pécsi lány 10 hónapot tölthetett az Egyesült Államok egyik kiemelkedő és bizony nagyon drága magángimnáziumában úgy, hogy lényegében minden költségét az amerikaiak állták.

Viki itt épp Magyarországról tart előadást
Viki itt épp Magyarországról tart előadást

Az úgynevezett ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers) ösztöndíjról van szó, melynek neve annyit tesz, hogy „Amerikai középiskolák nemzetközi diákoknak és tanároknak”. A programban azok a színkitűnő tanulmányi eredmény felmutatni képes diákok vehetnek részt, akik megfelelnek a két fordulós kiválasztási eljárás magas elvárásainak.

Viki lapunknak elmondta, hogy az első fordulót egy angol esszé megírása jelenti, melyben a pályázónak össze kell foglalnia – amolyan motivációs levélként –, hogy mi az, amitől ő különleges, ami miatt megérett az ösztöndíjra. Viki esszéjének középpontjában a Pécsett végzett önkéntes munkái álltak, ugyanis a lány a Misina Állatmenhelyen és a Pécsi Állatkertben is önkénteskedett.

A világ minden pontjáról érkeztek diákok
A világ minden pontjáról érkeztek diákok

A jól megírt „dolgozat” fél siker, ezután viszont egy hosszú, feszültséggel teli időszak következett – mesélte a Viki –, amíg kiderült, hogy az amerikai bíráló bizottság beválogatta a legesélyesebb magyar diákok közé.

A második forduló egy nyelvvizsgához hasonlatos. Írásbeli teszten kellett bizonyítania angol tudását majd pedig az amerikai bizottság tagjai interjúztak vele. A megmérettetésen a pécsi lány jól teljesített, így elnyerte az egy éves ösztöndíjat – amit amúgy alig akart elhinni. Ennek ellenére a lány szeretné felhívni a pécsi diákok figyelmét, hogy merjenek jelentkezni az ösztöndíjra, mert kellő felkészültséggel nem olyan nehéz bejutni a legjobbak közé.

Viki New Yorkban
Viki New Yorkban

Viki a Connecticutban található kisváros, Simsbury nívós magániskolájába került. Egy olyan intézménybe, ahol egy tanév nagyjából 50 ezer dollárba kerül. Ez több, mint 13 millió forintot jelent. Mindezt az ösztöndíj-alapítvány állta, de Viki ezen felül körülbelül 2000 dollárnyi „költőpénzt” is kapott (ez több mint félmillió forint), melyet a megélhetésére fordíthatott, amivel ugyanakkor nagy gondja nem volt, hiszen egy helyi befogadó-családnál töltötte a tanévet.

Vikit nagyon szerette az amerikai családja
Vikit nagyon szerette az amerikai családja

– Baromi jól éltem, a Yanaway-család tagjai nagyon kedvesek voltak és nagyon jól éreztem magam velük, és mivel az ő vendégszeretetüknek és gondoskodásuknak köszönhetően nem kellett sokat költenem, maradt pénzem utazásra – mesélte a pécsi lány.

Viki rengeteg helyre elutazott, látta Bostont, megnézte New Yorkot is, Texasban és Dél-Karolinában is megfordult, eljutott egy tanulmányi versenyre Missouriban, és síelt Colorado hegyei között is, ami elmondása szerint élete egyik legnagyobb élménye volt.

Síelés Coloradó hegyeiben: élete legnagyobb élménye volt
Síelés Colorado hegyeiben: élete legnagyobb élménye volt

Viki elmondta, hogy számos dolog meglepte az amerikai oktatási rendszerrel kapcsolatban. A tanárok és a diákok között például sokkal közelebbi a kapcsolat, mint amit itthon lehet tapasztalni, és érezhetően nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az amerikai történelem és kultúra megismertetésére – mondta. Érdekes, ugyanakkor hasznos megoldás, hogy a diákok a középiskolában is úgy állítják össze az órarendjüket, ahogy az egyetemeken szokás, a lényeg, hogy a kötelező tantárgyak és követelmények teljesítve legyenek.

A legszembetűnőbb ugyanakkor az, hogy bizony keményen kell tanulni, és sokat, ráadásul ezt meg tudja nehezíteni az is, hogy az amerikai iskolarendszer nagyon versenyzésre épít. Talán ennek is köszönhető az – folytatta Viki –, hogy jelenleg nincs nagy gondja a Leőweyben, ugyanis kint töltött év alatt a negyedikes tananyag nagyját is megtanulta, noha akkor még csak harmadikos volt. Viki egyébként az Amerikában töltött hónapok hatására döntötte el, hogy virológus kutató szeretne lenni.