Nyári fesztiválözön Pécsett

Alighogy véget ért a Pécsi Országos Színházi Találkozó, máris elkezdődött, s még június 20-ig tart a Sétatér Fesztivál, augusztus 12-ig a Pécsi Szabadtéri Játékok programsorozata, június 17-én kezdődik a Fishing on Orfű… Összesen tíz tematikus fesztivál mutatkozott be a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programból Budapesten: a hazai könnyűzenei előadók mellett híres külföldi zenekarok, kortárs dzsesszegyüttesek, fiatal pécsi muzsikusok, világ- és népzenei koncertek, performanszok, táncbemutatók, cirkuszi előadások és gyerekprogramok hívják Pécsre a turistákat.

Június 14-én Budapesten, a Millenáris Fogadóban kapott rövid ízelítőt az országos sajtó a pécsi nyári fesztiválokból. Németh Juci vidám műsorvezetése mellett zsonglőrökkel, zenészekkel tarkított fesztiválismertetők zajlottak délután öttől este hét óráig.

A sort Szalay Tamás, a Pécs2010 program kulturális igazgatója nyitotta meg, aki Kardos Józseffel, a Pécs2010 programigazgatójával együtt a fesztiválok sokszínűségéről, a város nyitottságáról beszélt röviden.

Az első bemutatkozó az Ördögkatlan Fesztivál volt, Bérczes László ismertette az augusztus 4–8. között zajló zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programsorozatot. A Bárka Színház pécsi és baranyai intézményekkel közösen öt napon át várja a „katlanlakókat”.

A fesztivál augusztus 7-én a honi zenei élet legjelesebb képviselőinek nagyszabású koncertjével emlékezik meg az Ördögkatlan örökös fővédnökéről, az énekes dalszerzőről, Cseh Tamásról. Az idei kiemelt vendég Székelyföld lesz, de fellépők érkeznek nemcsak Európából, de Ázsiából, sőt Amerikából is. Ízelítő gyanánt az Ördögkatlan egyik fellépője, a Quimby együttes két tagja, Kiss Tibi és Balanyi Szilárd adott elő két számot.

Másodjára a Fishing On Orfű fesztivált Lovasi András Kossuth-díjas előadóművész mutatta be. A tematikus, alternatív könnyűzenei programsorozat a Pécstől 16 kilométerre fekvő, európai hírű üdülőfaluban, Orfűn lesz, immár harmadik alkalommal, június 17–19. között.

A hagyományteremtő céllal létrehozott fesztivál három nagyszínpadon és több kisszínpadon zajlik, mintegy 80 fellépő zenekarral és tehetségkutató versennyel várja az idei érdeklődőket.

Varga Zoltán mutatta be az idén tizedik születésnapját ünneplő Rockmaratont (július 5–11.), amely szintén tematikus fesztivál, a rock-punk-heavy metal műfaj legjobbjait lépteti fel a Pécs melletti festői Malomvölgyi Arborétumban.

Az eddigi legnagyobb szabású Rockmaraton keretében négy élő zenei színpadon és további négy programhelyszínen több mint 100 együttes fellépése várható.
Orbán Balázs jelentette be, hogy idén Pécsre költözik az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, az EFOTT fesztivál.

A július 13–18. közötti eseménysorozat célja, hogy a felsőoktatásban tanuló diákokat egy hétre kulturális és könnyűzenei programok mellett a környék turisztikai kínálatával is megismertesse, de bemutatkozási lehetőséget ad diákszervezetek, felsőoktatási intézmények, állami és civil szervezetek is részére is. A fesztivál-bemutatón az idén 25 éves Ladánybene 27 együttes adott ízelítőt az EFOTT-on várható koncertjéből.

Az ICWiP-et (International Culture Week in Pécs, azaz Pécsi Nemzetközi Kultúrhét), a dél-dunántúli régió egyetlen tematikus nemzetközi ifjúsági fesztiválját Radics Péter mutatta be. A fesztivál egyben nyári egyetem is, de esténként színvonalas előadók szórakoztatják a nemzetközi közönséget.

Idén július 24–31. között 28 ország 1000 fiatalja érkezik Pécsre, s a belvárosban zajló esti, ingyenes koncertekre a turistákat, s a város lakóit is várja. A legnevesebb fellépő Goran Bregovic lesz, aki július 31-én este lép színpadra.

Borsa Kata mutatta be a Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivált (július 9–25.), amely egy különleges és látványos, szabadtéri, családi program lesz. Az ,,új cirkusz” képviselőire hívják fel figyelmet a fesztiválszervezők, így tűzszínházat, artistákat, bűvészeket és bohócprodukciókat is láthatnak az érdeklődők, számos rangos nemzetközi társulat fellépésével várják a játékos szórakozásra nyitott, kíváncsi érdeklődőket.

Bogyó Imre beszélt a Magyar Fúvószenei Nagydíjról, melyet július 4–10. között rendeznek meg Pécsett, s ekkor egy hétre a város nemcsak a kultúra, hanem a fúvószene fővárosává is lesz, mert 12 országból több mint 2000 közreműködő érkezik, s közel 200 koncertet adnak, melynek összideje majdnem 200 óra.

A zenekarok három kategóriában, négy nehézségi szinten mérik össze tudásukat a 13.000 euró összdíjazású Magyar Fúvószenei Nagydíj elnyeréséért a tizenkét fős, nemzetközi zsűri előtt.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szervezésében megvalósuló komolyzenei rendezvényt remélhetőleg pár év múlva Európa legrangosabb fúvószenei eseményei között fogják számon tartani.

Dr. Lakner Tamás karnagy vezette fel a Pécs Cantat című rendezvényt, amely Pécs nagy kóruszenei múlttal rendelkező énekkarainak is bemutatkozási lehetőséget kínál. A Pécs Cantat (augusztus 15–22.) eseménysorozatára körülbelül 1100 énekes érkezik Európából és más földrészekről, például Kanadából és a Fülöp-szigetekről.

Hat műhelyben neves pécsi karnagyok és rangos külföldi szakemberek vezetésével folyik majd a munka, a résztvevők pécsi kórusokkal közösen tanulják meg Bartók és Kodály műveit, és kortárs magyar szerzők darabjait is előadják. A tanultakat koncerteken mutatják be a közönségnek a város több helyszínén.

A Pécs Cantat különlegességét növeli az esti közös éneklés is, melynek során a Dóm téren a vállalkozó kedvű városi polgárok és a turisták is együtt énekelhetnek a nagy nemzetközi kórussal, valamint Pécs neves zenei együtteseivel, például a Pannon Filharmonikusokkal.

Sramó Gábor, a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál (augusztus 23–28.) igazgatója arról beszélt, hogy a rendezvény a nyár végén egy hétre Pécset teszi a bábos világ fővárosává. A felnőttbábfesztivál ötven előadása közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház látványos műsora, Eric Bass világhírű amerikai bábművész előadása, továbbá Japánból is érkezik egy társulat Pécsre, tradicionális bunraku játékkal.

A fesztivál díszvendégei között szerepel még a francia Théatre du Rugissant és Compagnie des Chiffonnieres, a török Cengiz Özek, valamint Kemény Henrik. A 14 előadásos versenyprogramban 6 külföldi és 8 magyar társulat verseng a díjakért, a szabadtéri vásári előadások az európai tradicionális bábjátékból adnak ízelítőt.