Pár éve még sci-fibe illet volna, a pécsi egyetemen valósággá válik

Mesterséges intelligencia tanítja a művégtagokat, 3D-nyomtatóval állítanak elő csont- és porcpótlásokat, okospólókkal vizsgálják az emberek egészségi állapotát… A „jövő tudományát” hamarosan a PTE műszaki karán is oktatják.

hirdetés
Uránia Mozi

Fontos, hosszú távú kutatási projektek zajlanak a Pécsi Tudományegyetemen, ahol több kutatócsoport munkáját támogatja a Műszaki és Informatikai Karon (MIK) működő „Egészségügyi szoftverfejlesztés, egészségügyi AI, big data” kutatócsoport – derül ki a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Közreműködésükkel az orvosi és műszaki innováció új lehetőségei tárulnak fel, amelyek célja az emberi életminőség javítása.

A legígéretesebb fejlesztések közé tartozik egy végtagprotézis, az Ember Arm projekt, melyről korábban mi is beszámoltunk. Ezt mindig a betegere szabják, a művégtagok váza és borítása 3D-nyomtatással készül, bármilyen méretben és dizájnban legyártható.

AZ ESZKÖZ RÁADÁSUL EGY MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁN ALAPULÓ PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL TANÍTHATÓ.

Ez azt jelenti, hogy nem a betegnek kell megtanulnia, hogyan igazítsa izmait a protézishez, hanem utóbbi tanítható használója viselkedési szokásaira. Így ráadásul a különlegesebb alakú tárgyakat is megfoghatja a beteg, és változatosabb mozgásformákat végezhet el.

A legújabb projektjükben „okospólókkal” mérik az emberek vitális paramétereit (légzés, légzésszám, szaturáció, keringés, pulzusszám, vérnyomás) ebből következtetnek az állapotukra, illetve arra, hogy mennyi energiájuk van még, mennyire terhelhetők.

Ezeket az eredményeket akár katonai területen, akár a repülőgépet irányító pilótáknál is felhasználhatják.

A 21. században az igazán komoly lépések megtételéhez már több tudományterület szoros együttműködésére van szükség. Az orvostudomány nem nélkülözheti a mérnöki tudást, de a mérnökök is csak akkor tudják kiszolgálni a gyógyítást, ha megfelelő szintű egészségügyi, orvosi ismeretekkel rendelkeznek – írja a PTE.

Ezért indul a Műszaki és Informatikai Kar gondozásában élesben a 2021/22-es tanévben egy képzés, de már a 2021 tavaszán kezdődő egészségügyi mérnök MSc képzésre is várják az orvosokat és mérnököket – már most is nagy az érdeklődés rá. A pécsi képzés abban lesz egyedi, hogy a szakmai tárgyakon belül a hallgatók 16 kurzusból választhatnak és az egészségügyi mérnök kategórián belül bármilyen irányban folytathatnak tanulmányokat.

Az oktatás egyelőre magyar nyelven zajlik majd, de a külföldi tanulók becsatlakozása, érdeklődés miatt hamar áttérhetnek az angol nyelvre.

A távolabbi célok között egyébként egy olyan oktatóközpont létrehozása szerepel, amelyben a hallgatók önálló munkát is végezhetnek.