Pécsi Közösségi Alapítvány: hidat képeznek adományozók és támogatottak között

Idén már harmadik alkalommal szervezi meg a Pécsi Közösségi Alapítvány az „Élő Adást”. Egy olyan újgenerációs adományozási forma válik lassan hagyománnyá általa Pécsett, amelyben az adományozó és a támogatott szervezet közvetlen kapcsolatba kerülhet egymással, és a támogatás egy oldott, szórakoztató, izgalmas és közben emelkedett hangulatban történik. Az „Élő Adásról” és az azt szervező Pécsi Közösségi Alapítványról beszélgettünk a szervezet igazgatójával, Parag Csillával.

– Mivel foglalkozik a Pécsi Közösségi Alapítvány?

– Amikor 2016-ban kilenc pécsi magánszemély megalapította, egy élhető, a fiatalokat megtartani képes Pécsért való tenni akarás volt a fő motiváció – mondta el a PécsMa érdeklődésére a Pécsi Közösségi Alapítvány igazgatója, Parag Csilla. – A mi működésünk egy speciális alapítványi formában valósul meg, aminek korábban nem is nagyon volt hagyománya Magyarországon. Ellentétben a legtöbb alapítvánnyal, mi nem egy konkrét célért szerveződtünk, nem egy megfogalmazott ügy mellé állunk oda. Elsődleges feladatunknak azt tartjuk, hogy hidat képezzünk adományozók és támogatottak között. Általunk jónak, támogatandónak tartott ügyek mellé állunk oda, az ezeket képviselő szervezeteket próbáljuk meg segíteni.

– Milyen keretek között valósul meg egy-egy ügy, az azt képviselők felkarolása?

– Több módja is van. Egyrészt rendszeresen írunk ki pályázatokat, amelyre civil szervezetek adhatnak be pályaműveket. De e mellett igyekszünk nem csak konkrét pénzügyi segítséget nyújtani, hanem a meglévő tudásunkat átadni, vagy épp közösen bővíteni az ismereteket. Már négy éve működik az úgynevezett Szomszédság Akadémiánk. Ennek keretében különböző civil szervezetek jönnek össze, és közösen dolgozunk ki adott esetben konkrét projektötleteket, egy „projekt-keltetés” közben. Ebből olyan közös kampányok is kialakulnak, amelyek során közösségi adománygyűjtést tudunk szervezni.

– Az „Élő Adás” nevű eseményük is ide illeszkedik?

– Abszolút. Az „Élő Adásnak” külföldi minta alapján álltunk neki a megszervezésének. Az idei, május 10-ére tervezett eseményünk már a harmadik lesz a sorban.

– Mit kell tudni az „Élő Adásról”?

– Igazából ez egy modern köntösbe csomagolt adományozó est. Idehaza az adományozásnak nincsen olyan nagy kultúrája. Ebben a formátumban azonban élményszerűvé tudjuk tenni, közvetlen kapcsolatot tudunk teremteni az adományozók, és azon civil szervezetek között, amelyek részt vesznek az „Élő Adásban”. A külföldi mintát az angol, The Funding Network szolgáltatta, ők terjesztik már jó ideje világszerte. A modell igazából már bevált, azt vettük. Első körben, még az esemény előtt lehet pályázni. A pályázatok közül a Pécsi Közösségi Alapítvány kuratóriuma hármat választ ki. Ők vehetnek részt az „Élő Adáson”. Ott mind a három civil szervezetnek 6 perc áll a rendelkezésére, hogy bemutassa magát, elmondja, milyen célt szeretne megvalósítani, és ehhez mekkora összegre lenne szüksége. Itt három különböző célösszeget is felvázolnak, és azokhoz kapcsoltan elmondják, ha annyi jön össze, abból mit tudnak megvalósítani. A hat perc után jön a következő hatperces etap, ez alatt lehet kérdezni az adott szervezettől. Amikor ez is letelik, jöhet az adományok felajánlása. Itt az est két házigazdája, műsorvezetője, Rostás Gabriella és Köles Ferenc figyeli a felajánlásokat. De lehet kihívásokat is felajánlani. Teszem azt, valaki azt mondja, hogy felajánl 10 ezer forintot, ha van még legalább három ember, aki szintén adományoz ugyanennyit. És mellé akár még egy kis feladatot is lehet szabni. Így a közösségi élmény, az adományozás öröme mellett szórakoztatóvá is válik az „Élő Adás”.

– Csak nevében lesz élő az esemény?

– Valós időben, de online formában fogjuk megtartani. A vírushelyzet tavaly már keresztbe tett nekünk. Akkor kétszer is el kellett halasztanunk, és végül online voltunk kénytelenek megtartani. Tanultunk ebből, és idén eleve az interneten lehet majd becsatlakozni.

– Az elmúlt évek tapasztalatai milyenek voltak? Hány adományozóval tudnak ilyenkor a szervezetek egymásra találni?

– A 2020-as eseményünkre előzetesen 130-nál is többen regisztráltak. Végül online ugyan nem voltunk ennyien, „csak” 100 fölött valamivel, de aki nem is tudott becsatlakozni, az esemény előtt, illetve után, így is tett felajánlásokat. Erre is van ugyanis lehetőség.

– Mely civil szervezetek vehetnek részt idén az „Élő Adásban”?

– A Pécsi Kosár Közösséget, a Papír Panírt és a Parkinson Betegek Egyesületének pécsi szervezetét választotta ki a kuratóriumunk, így az ő projektjei számára lehet majd felajánlásokat tenni május 10-én, az „Élő Adás” során.