Pécsiek, az ország legnagyobb famatuzselemei között élünk!

Bár sokan elmennek mellettük, vagy csak annyit látnak, hogy hatalmas a törzsük, de bizony ezek a baranyai famatuzsálemek az ország legnagyobb, pontosabban a legvastagabb törzsű fái között vannak. Még Pécs belvárosában is él egy, de Kertvárosban és a Mecseken is felfedeztek egyet, amit gyorsan országos listára is tettek.

Több mint négyszáz, köztük akár félezer éves fák is lehetnek Baranya megyében, melyek közül néhányat már fel is jegyeztek. Az egyik ilyen hatalmas törzsű fa Drávakeresztúron található. A fekete nyárfa törzsének körmérete 11 méter. Ez sokáig rekordnak számított Magyarországon, de a gemenci ártéren találtak egy hasonló gigászt néhány éve.

A belsejében egy ember is elfér

Nem kell messzire mennünk!

A pécsieknek viszont nem kell messzire menniük, ha famatuzsálemekben szeretnének gyönyörködni. A Király utca mellett, valamint a Melinda parkban és a Zengő lábánál is található olyan fa, amelyet az ország legnagyobbjai között tartanak számon.

A belvárosi bálványfa

A fa törzse több mint 4 méter körméretű, 2015-ben vették fel az országos listára. Jól látszik, hogy körülötte épületek találhatóak, mégis él és virul.

A belvárosi óriás

A kertvárosi nyár

Több mint 6 méter törzskörméretű, zárt helyen lévő famatuzsálem a város legnagyobb fái között van. A mai napig hoz új hajtásokat, ugyancsak több száz éves lehet.

A püspökszentlászlói bükk

A 2011-ben azonosított és megmért bükk az egyik legnagyobb a Mecseken, törzsének körmérete szintén több mint 6 méter.

Világviszonylatban is egyedülállóak

Baranya megye különlegesen gazdag élőhelyet biztosít ezeknek a hatalmas fáknak. A Dráva mente és az ártér jó táptalajként szolgál a fekete nyárnak, ami olyan gyorsan nő, hogy az világviszonylatban is kimagasló. De az egykoron legelőnek használt területek is sok érdekességet rejtenek. Hiszen a gazdák a jószágok miatt elszórtan meghagytak itt egy-egy fát, melyek mostanra hatalmasra nőttek.

Folyamatosan bővül a lista, bárki küldhet

Pósfai György, aki a 2000-es évek óta gyűjti az ország legnagyobb fáit, mostanra majdnem száz dendrománnal, azaz fákat szerető gyűjtővel vette körbe magát. Baranya megyében is vannak szép számmal, akik figyelik, mérik és persze el is küldik a biológusnak az adatokat a honlapra.

Így néz ki eddig a pécsi lista

Helyi és országos védettség is

A famatuzsálemeket meg lehet védeni a kivágástól, bár ehhez az kell, hogy a gazdája vagy akár a környéken élő lakosok a jegyzőnek benyújtsanak egy védettségi kérelmet. Ha a szakemberek is alátámasztják, hogy az adott fa ritkaságszámba megy, akkor még az utókor is jó sokáig gyönyörködhet bennük.