Remek darabbal várja az újranyitást a Pécsi Nemzeti Színház

A Mi utcánk című című produkcióval várja közönségét a PNSZ, hogy végre újra birtokba vehessék a nézőteret. Bár erre még valószínűleg egy kicsit várni kell…

hirdetés

A darab házi bemutatóját január 9-én tartották a Pécsi Nemzeti Színházban,
Köles Ferenc monodrámája Tar Sándor novellái alapján készült, színpadra írta és rendezte: Szabó Attila. Köles Ferenc is adja elő, nagybőgőn közreműködik Szabó Kornél Dénes.

 

Ízelítő a darabról

Valahol a magyar vidéken, valamikor a múlt század végén kóválygunk ebben a többször átkeresztelt utcában, melyet hol Ságvárinak, hol Radnótinak neveztek el, bár lakói csak Görbe utcának hívják. A buszváróban plakátok mutatják a tegnap rendszerének lemeztelenített királyait és a jövő aktuális nyerteseit, de azoknak, akik itt élnek, mindez semmit nem jelent.

A panelrengeteg szűk ketreceiből az elhagyott faluba visszakényszerülő lakók, a szocialista nehézipar egykori munkásai a városba már csupán segélyért járnak, ha járnak. De inkább nem járnak. Maguk elől is elbújnak soha be nem fejezett házaikba, messze Istentől, közel saját, összeguberált poklukhoz, munka és méltóság nélkül. Mi maradt nekik? A kocsma, a kannás bor, a mámor, a pultra könyöklő hülyeség, Béres szomszéd lánya. Dorogi lova, amint üvegből issza a sört.

És megmaradt az utca is, nyílegyenesen mutat mai korunk felé, ott áll még mindig, bolyongunk benne még mindig, ahogy ezekben az átokverte sorsokban bolyong Köles Feri miként egy eltévedt antik hős a zsákutcában, miközben felmondja a Tar Sándort, a Mi utcánkat, a Mi életünket, a valóság egy nem is annyira távoli olvasatát. Azokról az emberekről mesél, akik még tudják, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.

Forrás: pnsz.hu