Remek közösségépítő programok várják a pécsieket a világörökségi helyszíneken

A közösségi értékekre hívja fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelyhez pécsi helyszínként a Cella Septichora Látogatóközpont is csatlakozik több programmal, pályázattal – írja a ZSÖK lapunkhoz eljuttatott közleményében.

hirdetés

A Zsolnay Örökségkezelő célja, hogy a pécsi világörökség köré épüljön egy erősen kötődő, aktív közösség.

Mint írja a ZSÖK, a rendezvénysorozat első eleme az Ókori emlék, örök emlék című felhívás, melynek lényege, hogy összegyűjtsék a helyiek emlékanyagát a pécsi ókeresztény temetőegyüttesről. Ennek keretében a szervezők várnak minden, a mai világörökségi területen elhelyezkedő régészeti örökséggel kapcsolatos, 18–20. században keletkezett írásos és digitális emléket: fotókat, képeslapokat, filmfelvételeket, hivatalos iratokat, naplókat, leveleket, személyes feljegyzéseket.

A május 7-ig beérkezett dokumentumokból ráadásul online kiállítás nyílik május 15-én.

Május 15-én mecseki túrán vehetünk részt, hogy felfedezzük a mára talán már elfeledett lapisi római kori őrtorony maradványait, melyet a hegység sűrű erdeje rejt. A mecseki séta végállomása a Sós-hegyi kilátó, ahol egy pikniken kóstolhatjuk meg a legfinomabb római kori falatokat. Fontos! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Világörökség gyerekszemmel című alkotói pályázatra 10-14 éves gyerekek jelentkezhetnek olyan művekkel, amelyek bemutatják, hogyan látják Pécs ókeresztény sírkamrájának emlékeit. Az alkotások szabadon választott technikával készülhetnek: makett, rajz, festmény, mozaik, de ókori ruhát vagy ékszert is tervezhetnek, sőt verset vagy novellát írhatnak, esetleg kisfilmet is forgathatnak a lelkes kis pécsiek.

A pályaműveket digitális formában május 10-ig várják.

A beérkezett alkotásokat május 15-én online kiállításon csodálhatjuk meg. A legjobban sikerült pályaművek alkotóit a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Zsolnay-negyed és a pécsi Világörökség programjaira szóló belépőjegyekkel jutalmazza.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg. Célja, hogy a csatlakozó intézmények megismertethessék tevékenységüket, bemutathassák értékeiket, művészetüket a település lakosságának és online formában a rendezvény nagyközönségének.