Ronda hangszerrel is hasít a pécsi folkzenekar

harpagon

hirdetés

A pécsi Harp-Agon Z. T. együttes egyedüli magyar résztvevőként jutott be a világhírű Ferrarai Buskers Nemzetközi Utcazenész Fesztiválra. A megtisztelő meghívás alkalmából Bodor Tibor Teskóval, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Bodor elmondta, nem tudja pontosan, hogy a kiválasztásuk során milyen tényezőket nézett a fesztivál zsűrije, de az biztos, hogy a dalokat, koncert- és videoklipeket tartalmazó pályázati anyaguk értő fülekre talált, hisz az már biztos, hogy a több száz jelentkező közül – egyedüli magyar résztvevőként – a pécsi zenekar fogja képviselni az országot.

A zenével gyerekkora óta foglalkozó Bodor elmondta, hogy a Ferrarai Buskers Nemzetközi Utcazenész fesztiválra történő meghívásuk hatalmas megtiszteltetést és kiugrási lehetőséget jelent, hisz a világhírű fesztiválra évente 800 ezer zenekedvelő néző látogat el. Az olasz várost megtöltő rengeteg fesztiválozó pedig – tette hozzá Bodor – kifejezetten jövedelmező helyzetet tud teremteni az utcazenészek számára, hisz az adakozó kedvű látogatóknak köszönhetően a fellépők szép összegeket tudnak így „összekalapozni”. Bodor pedig semmit nem bíz a véletlenre, hisz amellett, hogy zenekarával órákig tudnak improvizálni, egy igazán látványos show-elemmel is készül. A képzett hárfás ugyanis PVC csövekből épített egy fehér hárfát, mely elmondása szerint meghökkentően ronda, ugyanakkor nagyon szépen szól.

A 2011-ben alapított Harp-Agon Z. T. egyedi zenéjét kérésünkre Bodor úgy határozta meg, mint egy olvasztótégelyt, melyben barokk-kori ír motívumok keverednek a reggae lötyögésével, a bossa nova lüktetésével, és jazzes ritmikájával, mindez pedig – csak, hogy teljes legyen a műfajkavalkád – erdélyi népi dallamokkal és némi blues hatással egészül ki.

Hirdetés