Szülőföldje és Pécs is „ott van” az új püspök címerében

Fotó: Loósz Róbert és Lumbert Attila

Minden újonnan kinevezett katolikus püspök címert és jelmondatot választ magának. A címer összetett jelkép: útmutató az egyházmegye fejének vallásos lelkületébe és összegzője iránymutatásainak. Felföldi László címerében szülőfaluja, Geszteréd és Pécs szimbólumai is megjelennek.

hirdetés
Uránia Mozi

Felföldi László beiktatására és felszentelésére vízkeresztkor került sor ünnepi mise keretében. Mint kiderül a Pécsi Egyházmegye lapunkhoz eljuttatott közleményéből:

Pécs új püspöke már címert és jelmondatot is választott magának.

Címerének vágott, fent hasított pajzsát a természet színei, a világoszöld, a kék, valamint az arany és az ezüst szín uralja. Olyan szimbólumokat válogatott hozzá, melyek összekötik a szülőföldjével és a befogadó pécsi egyházmegyével. Szülőfaluját, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszterédet az annak címerében lévő hal és kalász, Pécset pedig egy szőlőfürt jelképezi. A címerben a Mária-monogram is szerepel, mely a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban eltöltött éveire utal, ahol hivatástudata meggyökerezett.

A szimbólumok emellett a kereszténységre, a múltra épülő jelenre és a jövőbe tekintésre is utalnak mint a püspök számára legfontosabb értékek.

Jelmondatának, mely a címer alján futó szalagon olvasható, 1986-os, újmisés papi jelmondatát választotta: „Megismertük a szeretetet.” (1Jn 4, 16) Választását azzal indokolta, hogy közel áll a szívéhez ez a szép üzenet: szerinte a papi és a keresztény élet titka az Isten szeretetével való találkozás, melyet magával kell vinnie és hitelesen, segítőn átadnia. Mint a főpásztor megfogalmazta:

Ez a mondat számomra a teljességet jelenti, folyamatosan érlelődik bennem.

A pécsi megyéspüspök címeréről itt olvashatnak részletesebben.