Tériszonyos madárral tarolt a pécsi filmes

Martin dolgozik egy filmjén

Pécs újra büszke lehet egy ifjú tehetségére! Helstáb Martin, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója ugyanis érzékeny, rövid animációs filmjével elhozta az első helyezést az I. Magyar Speciális Független Filmszemléről.

Pécs tele van fiatal tehetségekkel, ez tény. Helstáb Martin egy közülük. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának másodéves hallgatója televíziós műsorkészítőnek tanul, de lapunknak elmondta, hogy ugyan érdekli a szakképzés, de a kezdetben hobbiként, kreatív időtöltésként készített rövidfilmjeinek kisebb-nagyobb sikerei után a jövőben inkább a filmezésre koncentrálna. Ez természetesen érthető is, hiszen Martin egy animációs rövidfilmjével nemrég elnyerte az I. Magyar Speciális Független Filmszemle legkreatívabb filmjét illető nagydíjat.

Martin átveszi a díjat Janisch Attila rendezőtől
Martin átveszi a díjat Janisch Attila rendezőtől

De mitől speciális ez a hagyományteremtő filmszemle? Martin elmondta, hogy a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület kezdeményezésének fő célja az, hogy a szellemi fogyatékossággal élő, a pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók filmjeit végre többen is – köztük a szakmai zsűri tagjai – megismerhessék, de az ország filmes alkotóitól is vártak olyan rövid mozgóképes alkotásokat, amelyek az értelmi fogyatékosság, a betegségek, a függőség problémáit vizsgálják sajátos, kreatív és – kivételes módon – szeretetteli, optimista megközelítésben.

A szemle koncepcióját ismerve válik igazán érdekessé Martin Nincs több utolsó című animációja, amelyben egy klausztrofóbiás vakond, egy tériszonyos madár és egy napallergiás gyík kalandjait kísérhetjük végig, akiknek a története ugyan külön-külön kezdődik, de sorsuk később összefonódik.

Martin egyik festménye
Martin egyik festménye

A fiatal filmes az állatokat egy korábbi – szintén díjnyertes – filmjében is nagyon közel érezte magához (akkor egy egér volt a főszereplője), és mint mondta, nem szeretett volna kimozdulni az állatvilág közegéből. Viszont valami újat is kipróbált volna, épp ezért döntött a rajzfilm mellett, amiben nagy segítséget jelentett az, hogy Martin szabadidejében fest is. Két hónapba telt a film elkészítése, de az eredmény magáért beszél.

Martin dolgozik egy filmjén
Martin dolgozik egy filmjén

A szemlén a közönség 35 rövidfilmet láthatott, ebből 15 részesült díjazásban. A zsűriben Janisch Attila és Kulcsár Tamás filmrendezők, és Dr. Radványi Katalin, az ELTE egyetemi tanára ültek, a filmszemle fővédnöke pedig Törőcsík Mari színművésznő volt. Egy ilyen impozáns bírálóbizottságtól hatalmas elismerés díjat kapni, Martin pedig – mint mondta – nagyon örült annak, hogy filmjét csak dicsérni tudták.

A tériszonyos kismadár
A tériszonyos kismadár

Ez pedig azért is fontos, tette hozzá végezetül, mert a rövidfilmek Magyarországon egyelőre még nem eléggé megbecsültek, noha ebben a „műfajban” sokkal kevesebbet lehet mellébeszélni, mint a nagyjátékfilmekben.

1 hozzászólás

Comments are closed.