A világ egyik legjobb zenésze pécsi

A pécsi születésű Várdai István lett a Kodály Központ új rezidens művésze. A rengeteg nemzetközi elismerést begyűjtő fiatal csellistát Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője mutatta be január 22-én, a magyar kultúra napján. Az eseményen a fiatal tehetség zenélt is az egybegyűlteknek.

A rezidens program keretén belül a ZSÖK fellépési lehetőséget biztosít tehetséges művészeknek, valamint erőforrásaikat felhasználva támogatja őket. A kulturális nagykövetté váló rezidensek pedig részt vesznek a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ hazai és nemzetközi népszerűsítésében.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dex4m5HXv9k” width=”670″]

Márta István a sajtótájoktatón elmondta, missziónak tekintik a tehetséges fiatal művészek felkarolását és támogatását, az pedig külön öröm számukra, hogy egy olyan kivételes tehetségű, és ráadásul pécsi zenésszel sikerült együttműködést kötni, mint Várdai István. Hangsúlyozta, hogy Várdai István neve jelzi azt a színvonalat, amelyet a Kodály Központ képvisel.

Márta István már alig várja  Várdai bemutatkozó koncertjét
Márta István már alig várja Várdai bemutatkozó koncertjét

Várdai pedig boldogan vág bele a feladatba, és mint mondta, az első kiemelt célja az, hogy elkészítsen egy Kodály Zoltán szerzeményeiből álló lemezt, amihez a Kodály Központ, és persze Pécs is kitűnő helyszínt fog nyújtani. Ez a lemez Várdai elmondása szerint kapcsolatot létesít majd a hangversenyterem, a város, és a pécsiek között. Ezen felül természetesen sok ötlete van még, melyek csak kidolgozásra várnak.

A sajtótájékoztató zárásaként az ifjú gordonkaművész az egybegyűltek kérésére egy rövid Bach-darabot játszott el.

A pécsi születésű Várdai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko tanítványa volt, majd 2010 őszétől Németországban, a Kronberg Akadémián Frans Helmerson növendékeként folytatta tanulmányait, 2013-tól pedig a világhírű intézmény oktatójaként is tevékenykedik.

Várdait örömmel tölti el, hogy újra Pécsett lehet
Várdait örömmel tölti el, hogy újra Pécsett lehet

Több nemzetközi versenyen kapott kimagasló elismerést: 2008-ban első díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Moszkvában 2007-ben harmadik díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, 2006-ban Berlinben az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen a Kronberg Akadémia különdíját kapta, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen.

pécs várdai istván
A pécsi Pannon Filharmonikusokkal is fellépett már – Fotó: Bublik Róbert

Az egy 1720-ban készült Montagnana mesterhangszeren játszó, 2009-ben Junior Prima Díjjal kitüntetett művész páratlan módon háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt, s 2014-ben első lett Münchenben, az ARD Nemzetközi Csellóversenyén.

várdai istván

A ZSÖK első rezidens művésze Baráti Kristóf hegedűművész volt. A moszkvai Paganini verseny 2010-es győztese az elmúlt két évben többször is koncertet adott a Zsolnay-negyedben és a Kodály Központban, illetve a ZSÖK rendezvényein, s zenei fellépései mellett fotóiból nyílt kiállítás. Baráti a sajtótájékoztatón lejátszott videóüzenetében üdvözölte Várdai Istvánt, és elmondta, hogy Pécs a zenei otthonává vált, és példaértékűnek tartja a ZSÖK, valamint a Kodály Központ dolgozóinak munkáját, amellyel lehetővé tették zenei munkásságának bemutatását.

Hirdetés