VIDEÓ: világszinten új eljárást teszteltek Pécsen a gyerekkori törések kezelésére

A világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen. Nagy előrelépés és segítség ez a gyermekkori törések kezelésében.

Felszívódó implantátummal már egy ideje műtik a gyerekek töréseit a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. Most egy új magnézium-kalcium alapú implantátumot próbáltak ki először hazai és külföldi szakemberek az egyetem anatómiai intézetében – számolt be róla a PTE.

Ez az eszköz abban jobb mint az elődei, hogy nem igényel előfúrást és látható röntgen alatt, így segítve az orvosok munkáját.

Az UnivTv videójából kiderül: a szakemberek abban bíznak, hogy az implantátum fel is fog szívódni, nem okoz bőrirritációt, jól fog stabilizálni, illetve nem lesz szükség külső rögzítésre, a gyermek azonnal tudja használni a kezét. Később pedig akár a felnőtt baleseti sebészetnél is lehet alkalmazni az eszközt: térdkalács-, könyök táji-, lábközépcsonttöréseknél – amiket régen csak fémimplantátumokkal tudtak elvégezni.

Az implantátum nagy előnye, hogy nem lesz szükség újabb műtétre az eltávolításához.

További részletek a videóban: