Világpremiereket tartottak a pécsi mozikban

Az Apolló moziban országos hírű fesztiválok zajlottak (Fotó: Pécsi képek)

Volt, amikor a pécsi mozikban világpremiereket tartottak igazi sztárok jelenlétében. Volt, amikor több százan nem fértek be egy vetítésre. Régen volt mindez, de jó emlékezni arra, amikor a mozikultúra még komolyan jelentett valamit Pécsen.

hirdetés

Az Apolló mozi 1912-es megnyitása után egy komoly mozi-bumm vette kezdetét a városban. A korabeli pécsi moziközönség el volt kényeztetve, ez nem vitás, noha régen a mozizás is nagyon más volt Pécsen . Egy új mozifilm – legyen az néma vagy később hangos – bemutatója eseményszámba ment, a városban vetített egy-egy nagyobb filmsikerről hosszasan számoltak be az újságok, a nézők pedig állva tapsolták a filmeket.

Az Apolló moziban országos hírű fesztiválok zajlottak (Fotó: Pécsi képek)
Az Apolló moziban országos hírű fesztiválok zajlottak (Fotó: Pécsi képek)

Világsztár és bosszúvágy az Apollóban

Trebbin Ágost pécsi helytörténész egyik cikkében olvasható, hogy az Apollóban 1913-ban rendeztek először filmfesztivált, amely a vidéki mozik körében igen ritka volt. A fesztiválon vetített filmek és a nézők reakciói tökéletes képet adnak arról, hogy mennyire virágzott a filmkultúra a városban. A 4 felvonásban bemutatott 313. sz. akna című bányászokról szóló film volt a fesztivál egyik legnagyobb közönségsikere, amelyről így számolt be egy lap:

„…oly idegrázó és rettenetes formában mutatja be a bányász élet egyes mozzanatait, a megsértett bányászok irtózatos bosszúját, hogy az érdeklődést a végletekig fokozza.”

A filmben történik több katasztrófa is, amelynek levét a bányászok isszák meg, a nézők pedig állítólag „az izgalomtól kipirulva várták a bűnösök méltó bűnhődését”.

Sarah Bernhardt francia színésznő Pécsett mutatta be filmjét
Sarah Bernhardt francia színésznő Pécsett mutatta be filmjét

A legnagyobb durranás azonban a fesztiválon Sarah Bernhardt francia sztárszínész volt, aki az Erzsébet angol királynő című filmjét Pécsen mutatta be elsőként a világon! „…oly nagy volt a torlódás, hogy százaknak nem állt módjukban ezen darabot megcsodálhatni” – írta a sajtó az eseményről. Pluszvetítéseket kellett szervezni, hogy mindenki láthassa a filmet.

Részlet az Erzsébet angol királynőből:

A hangosfilm 1930-as évek elején történt beköszöntével sem múlt el a pécsiek mozi iránti lelkesülése, sőt. Az Apollóban az első hangos vetítést a Himnusz vezette fel, amelyet először hallhattak a városi filmkedvelők a „vászonról” felcsendülni. Ezután következett Lillian Harvey főszereplésével a Mese a benzinkútról című német nyelven megszólaló film, amelyet Berlinen, Budapesten és Bécsen kívül csak Pécsen vetítettek.

„Zseniális ötletek, pattogó zeneszámok, remek dalok, ritmusos táncok 100%-os diadallá avatják ezen bájos filmoperettet. A színészek játékából az is megérti a tartalmát, aki a német nyelvet nem sajátította el.”

Részlet a Mese a benzinkútról című filmből:

A Park Moziban véget ért a némafilm

Nézzünk most át a Park Moziba! Az első években természetesen némafilmeket vetítettek a Parkban is, amelyekhez a hangosfilm megjelenéséig – mint általában akkor a mozikban – zongoristák, később különféle zenekarok szolgáltatták a zenei aláfestést, akiket egyébként a ’30-as években teret hódító hangosfilmek megjelenése után is nagy tisztelet övezett. Pécsen ilyen zenész volt például Hajsinek Rezső, aki zenekarával az utolsó, 1931-es némafilm-vetítéssel együtt távozott a Park színpadáról.

A Park Mozi a '70-es években (Fotó: Régi Pécs Facebook)
A Park Mozi a ’70-es években (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Íme pár fontos és érdekes adat Trebbin Ágosttól: a Park Mozi 1930-ban, a hangosfilm megjelenésének évében 730 előadást tartott, és közel 270 ezer néző előtt 285 filmet mutatott be. Az egyik legnagyobb siker A hercegnő adjutánsa volt, ezzel a filmmel állt át a Park a „beszélős” filmek vetítésére.

„Minden túlzás nélkül is, eseménynek számított a Park mozi kedd esti bemutatója. A legelőkelőbb közönség töltötte meg a megnyitó előadáson a Park mozi díszesen átalakított hatalmas nézőterét…A legpompásabb film operett, amelyet alkalmunk volt láthatni…A film egyes jelenetei után lelkesen zúgott fel a közönség tapsa.”

Az ország legtökéletesebb filmszínháza

Az 1936-ban megnyílt Uránia első filmje az Eggerth Márta főszereplésével készült nemzetközi sztárfilm, A pacsirta volt, amelyet az egész világon először itt mutattak be!

Az Uránia gépházában Stinner Mátyás főgépész (Fotó: Pécsi képek)
Az Uránia gépházában Stinner Mátyás főgépész (Fotó: Pécsi képek)

Egyébként több akkori filmfesztiválon is bezsebelt nívós díjakat (például Velencében is), amelyben nagy szerepe lehetett Lehár Ferenc filmzenéjének is. A vetítés után az Urániát egy cikkben „az egész ország legtökéletesebb filmszínházának” nevezték.

A pacsirta plakátja (Fotó: Hetedhéthatár)
A pacsirta plakátja (Fotó: Hetedhéthatár)

Részlet A pacsirta című filmből:

 

Forrás: Hetedhéthatár, Múlt-Kor, Pécs Lexikon

hirdetés

Hirdetés