Zsenialitás, viharos románcok: a Zsolnay örökös kalandos életútját ismerhetjük meg

Zsenialitás, viharos magánélet, egzotikus utazások és bámulatos kalandok – Zsolnay Miklós lebilincselő életébe pillanthatunk be a Zsolnay Kulturális Negyedben induló új tematikus idegenvezetésen.

Május 21-én és 28-án vezetett sétán ismerhetjük meg a Zsolnay örökös különleges alakját, meghallgathatjuk a közel-keleti utazásairól, viharos románcairól szóló lélegzetelállító történeteket, és megkereshetjük a túra útvonalán elrejtett titkos leveleket – szól a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. felhívása.

Zsolnay Vilmos egyetlen fia meghatározó alakja volt a Zsolnay-gyár történetének, vezetése alatt bontakozott ki a manufaktúra második aranykora.

Sok gyönyörű alkotás készült abban az időszakban
Zsolnay Miklós természetesen nem csupán a gyár, hanem a család életében is fontos szerepet játszott: édesapja benne látta kivételes munkásságának folytatóját. Szorgalma, munkabírása, kiemelkedő üzleti érzéke, elkötelezettsége a család és a gyár iránt egyaránt rendíthetetlen volt, családtagjaival ellentétben azonban ő nem élt puritán életet. Magánéletébe személyes hangvételű levelek segítségével pillanthatunk be, melyek egyúttal egy varázslatos kor szellemét idézik meg.

ÉLETÚTJA A LEGKÜLÖNFÉLÉBB KALANDOKBAN BŐVELKEDETT.

Hogyan érte el, hogy a török szultán is fogadja? Hogyan ért el nemzetközi sikereket, miközben rendszeresen töltötte éjszakáit kaszinókban és bálokban? Hogyan került be világkiállítások zsűrijébe? Mindez kiderül az idegenvezetés során!

– írja a ZSÖK.

Zsolnay Miklós munkásságát Pécs is „magán viseli”, ő építette a Zsolnay Mauzóleumot, a Mecsekoldalban felállíttatta a francia-emlékművet és a Széchenyi tér aljában a Zsolnay-díszkutat.

A Zsolnay Mauzóleum

A programon való részvételhez 18 év felett védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány szükséges. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 éven aluliak csak felnőtt kísérővel érkezhetnek, a maszk használata ajánlott.

A séta hossza nagyjából 70 perc.

További részletek ide kattintva olvashatók.