Nincs már semmi a Magasház helyén, de lesz

Nincs már itt semmi

A Magasház több évtizedes kálváriája végleg lezárult, a szellemház helyén már semmi nincs, a jelenleg is zajló tereprendezés pedig december közepére befejeződik. Jövőre pedig már elindulhat a munka azért, hogy a helyén álló parkban játszhassanak a gyerekek!

hirdetés


A Magasház bontását végző Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium már csak az utolsó simításokat végzi a ház hűlt helyén. Jelenleg a „mínusz egyedik” szintet tömedékelik, ezzel párhuzamosan zajlanak a tereprendezési munkák. Ez azt jelenti, hogy a bontást kivitelezők lényegében befejezték a munkát a területen, melyet az összes végső feladat elvégzése után december 18-ára átadhatnak az önkormányzatnak.

A bontási területen Csizi Péter országgyűlési képviselő pénteken tartott sajtóbejárást, melyen elmondta, hogy a Magasház eltüntetése Pécs sikertörténete, hiszen több mint 2 évtizedes politikai tétlenség után a jelenlegi városvezetés a kormány segítségével bő fél év alatt elbontotta „a szocializmus korának utolsó pécsi mementóját”, mely a város szégyenfoltja volt.

Nincs már itt semmi
Nincs már itt semmi

Kiemelte, hogy bontást kivitelezők a szerződésben vállalt feladatoknak, feltételeknek, a hatósági előírásoknak megfeleltek. Hangsúlyozta, hogy a telek tulajdonosa, a felszámolás alatt álló spanyol La Torre 2008 Kft., tehát magával a területtel a felszámoló rendelkezik. Az önkormányzatnak tehát még meg kell szereznie azt, hogy a további fejlesztéseket meg tudják kezdeni. Ezen a helyzeten azonban segít az a Csizi által nemrég véghezvitt jogszabály-módosítás, melynek köszönhetően a város a bontás több mint nettó egymilliárd forintos költségét beszámíthatja a telek visszavásárlásakor.

Az utolsó simítások
Az utolsó simítások

A szellemház helyén – folytatta az országgyűlési képviselő – a nemrég sikeresen lezajlott Magasház Konzultáció eredményei alapján park és játszótér épül jövőre, hiszen a környéken élők ezt szerették volna a leginkább. Emellett a konzultációból kiderült az is, hogy a környékbeliek szeretnék, ha a bontáshoz kialakított elkerülő út eltűnne, és visszaállna a megszokott közlekedési rend. Továbbá a megkérdezett lakók többsége támogatta azt is, hogy a Magasház helyén egy emlékművet emeljenek. A fejlesztésekhez szükséges összeg – 134 millió forint – az önkormányzatnak már a rendelkezésére áll, a 3400 négyzetméteres területen 2017 őszén kezdődhet meg a munka, a tervezés folyamata azonban már nemsokára megindul.

A bontási kivitelezők egy éve, 2015. november 30-án kapták meg a területet, első ízben a régi üvegvisszaváltó épületet bontották el.

A Magasház tényleges bontása idén, március 25-én kezdődött. Elsősorban roppantásos, harapásos technológia alkalmazásával távvezérelt, robotbontó gépek segítségével folyt a munka.

Naponta mintegy 80-100 tonna betont és betonvasat bontottak ki, ez átlagosan napi 6-8 teherautós elszállítást jelentett. Nagyságrendileg 20 226 tonna beton, és 1 016 tonna betonacél bontása és elszállítása történt meg.

Hirdetés