23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletAdatok, merevlemezek tűntek el az önkormányzati sportcégnél

Adatok, merevlemezek tűntek el az önkormányzati sportcégnél

A Pécs polgármestere által elrendelt átvilágítás ezúttal az önkormányzati sportcégnél tárt fel egy sok kérdést felvető ügyet. Az akkor Vári Attila irányította társaság számítógépeiből és rendszeréből közvetlenül a választások után merevlemezek és adatok tűntek el – áll a városháza mai közleményében.

A pécsi városháza lapunkhoz eljuttatott közleményének először az időrendbe foglalt összefoglalóját közöljük, majd magát a szöveget.

 • 2019. október 13.: önkormányzati választások.
 • 2019. október 15.: Péterffy Attila megválasztott polgármester írásban felhívja
  az önkormányzati cégek vezetőit iratmegőrzési kötelezettségükre.
 • 2019. október 16.: Vári Attila korábbi vezérigazgató elkéri a rendszergazdától
  az informatikai rendszerek felhasználóneveit és jelszavait.
 • 2019. október 16.: megváltoztatják az informatikai rendszerek jelszavait, a
  rendszergazda már nem tud belépni, hozzáférni.
 • 2019. október 17.: új merevlemezek és operációs rendszerek kerülnek Vári
  Attila vezérigazgató, asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója által korábban használt számítógépekbe.
 • 2019. október 17.: eltűnik a három számítógép merevlemeze, a rajta tárolt
  adatok és több e-mail-címhez tartozó jelentős mennyiségű levelezés.
 • 2019. december 12.: a rendszergazdának a vezérigazgatói asszisztens
  megadja az új jelszavakat, a rendszergazda ismét be tud lépni az informatikai
  rendszerekbe.
 • 2019. december 12.: a rendszergazda megállapítja, hogy az általa 2019.
  október 16. napja és 2019. december 12. napja közötti tartamban elérhetetlenné tett
  informatikai rendszerekben jelentős változások történtek.

A közlemény szövege:

Péterffy Attila a 2019 októberi választásokat követő hivatalba lépése után azonnal útjára indította azt az átvilágítást, amelynek célja a pécsi önkormányzati cégek és intézmények korábbi gazdálkodási gyakorlatainak feltérképezése, ha szükséges, a megfelelő jogi lépések megtétele. Mint ismert, máris van olyan, az átvilágítás által feltárt ügy, amelyben feljelentés született és nyomoznak a hatóságok.

A héten újabb jogi ügy indult útjára az átvilágításon dolgozó ügyvédi team munkája nyomán: a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. jelenlegi vezetője a Pécsi Rendőrkapitányságon tett feljelentést információs rendszer vagy adat megsértése és lopás gyanúja miatt.

A szóban forgó időszakban Vári Attila volt a PSN Zrt. vezérigazgatója. 2019 október 16-án (azaz 3 nappal a választások és 1 nappal azután, hogy Péterffy Attila polgármester minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére) Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználó nevet és jelszót. A rendszergazda ezeket az adatokat át is adta, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári Attila asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

2019. október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították. Ugyanígy eltűnt a gépekről a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több e-mail-cím tekintetében, a Magyar Telekom által üzemeltetett központi szerverről pedig úgy törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt a felhasználó ne is tudja visszaállítani. A történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetik: zárt küldemény megszerzését, megismerését, másnak továbbított vagy tárolt adat kifürkészését, rögzítését, az információs rendszerben lévő adat jogosulatlan megváltoztatását, törlését és idegen dolog jogtalan eltulajdonítását.

A pécsi önkormányzat bízik abban, hogy a hatóságok kiderítik: kiknek állt érdekében, hogy adatok tűnjenek el röviddel az októberi választások után, hogy ezek milyen adatok és miért kellett tőlük éppen a választások után megszabadulni annál a cégnél, amelynek a vezetője egyben a kormányoldal polgármesterjelöjtje volt.

A jogi és pénzügyi átvilágítás folyik tovább az önkormányzat gazdálkodó szervezeteinél.”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő