16 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátAntennában vertek tanyát a vörös vércsék Monyoródon

Antennában vertek tanyát a vörös vércsék Monyoródon

Ennél „jobb” helyet keresve sem találtak volna a madarak a fészekrakásra. A részletek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös júliusi hírleveléből derülnek ki több más érdekesség mellett.

A monyoródi vörös vércsék furcsa fészke

A vércsék érdekes fészkeléséről már többször is beszámolt az MME, de a legutóbbi eset minden tekintetben egyedi. A történet úgy indult, hogy a hónap végén a Magyar Telekom pécsi szervizközpontjának munkatársai keresték meg az egyesületet madárfiókák elhelyezésével kapcsolatban.

A monyoródi mobil bázisállomás karbantartása közben ugyanis vércsefiókákat találtak.

A szülőmadarak az állomás mikrohullámú antennájában vertek tanyát nagyjából 35 méter magasságban. Az antenna ponyvája korábban megsérült, ezért nyílt lehetőség (vagyis hely) a vércsék fészkelésére, amit azok nyomban ki is használtak.

Az antenna javítva

A központ egyik munkatársa elmondta, ez volt az első ilyen fiókmentése, de szerencsére zökkenőmentesen megoldották ezt és persze az antenna kijavítását. A kicsiket végül Szigetvárra szállították, ahol gondoskodnak felnevelésükről.


További madárhírek Baranyából

Megszakadt a fekete gólyák hét éve tartó rossz költési sorozata: a 22 kirepülő fióka az utóbbi 9 év legjobb költési eredményének számít. A sikerhez egy kicsit az MME szakemberei is hozzájárultak. Az egyik fészek ellenőrzésekor ugyanis a fiókát a fészek alatt találták meg. Szerencséje volt, mert megelőzték a sakálokat és a rókákat. A madarat a Szigetvári Madármentő Állomásra szállították, ahol sikeresen felnevelték. Július 30-án már szabadon is engedték.

Barna kányák ismét jeladózva: jelenleg 27 fészek szerepel az egyesület nyilvántartásában, a költő párok számát legalább 38-ra becsülik. Ezúttal két fiókára szereltek jeladót. Érdekesség, hogy egy négyfiókás fészekben történt a művelet, de a picik eltérő fejlettsége miatt csak kettőre lehetett felrakni a berendezést. A fiatalok jelenleg születési helyük közelében tartózkodnak, eddig csak kisebb kóborlásokat végeztek – ezekről később beszámolnak a szakemberek.

Viharvert gólyák: a július 21-i ormánsági jégverés a madarakat sem kímélte. A vihart követően a nemzeti park természetvédelmi őrével négy települést jártak körbe. Marócsán sajnos az összes csöppség elpusztult. Az egyik szülőmadarat kihűlve, sokkos állapotban találták meg a vízelvezető árokban. A kákicsi fészekből is kivert egy fiókát a szél, teteme a villanyoszlop alatt hevert, de másik négy testvére túlélte. Csányoszróban egy öreg madarat vert le a jég, egy másik helyen pedig egy kiesett fiókát fogtak be a helyiek. Hiricsen a szél ledöntötte a fészket a villanyoszlopról. Az egyik kicsi még idejében ki tudott repülni, de kettő a törmelék alatt lelte halálát. A negyedik fióka viszonylag épségben megúszta, befogása után szintén Szigetvárra került.

Lassan mindenki felépül és kirepül.

A gyógyulgató marócsai kis öreg

Megkezdődött Sumonyban a madárgyűrűző tábor: sorrendben ez már a 43. évadot jelenti. Minden remény megvan arra, hogy az átlagosnál jobb vonulási ciklust zárjanak majd a természetvédők.

A hírlevél ide kattintva olvasható el teljes terjedelmében.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő