5 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapTOPAranyhajó, Központi Menza: három személyt gyanúsít a rendőrség

Aranyhajó, Központi Menza: három személyt gyanúsít a rendőrség

Tavaly januárban tett feljelentést a pécsi önkormányzat vagyonkezelő cégének (PVH Zrt.) igazgatója két ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Úgy tűnik, nem alaptalanul, most ugyanis már gyanúsítottjai is vannak a néhány hónapja megindult eljárásnak. Mindkét ügyet a Péterffy Attila vezette önkormányzat által elindított átvilágítás „dobta ki”. 

Az alábbiakban a pécsi önkormányzat közleményét olvashatják:

A Pécs 2019 őszén megválasztott polgármestere által kezdeményezett jogi átvilágítás egyik első eredményei voltak a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) korábbi gazdálkodásában feltárt gyanús ügyek. Az Aranyhajó Fogadó, az ügyvédi letét és a volt Központi Menza ügyében a PVH jelenlegi vezetője feljelentést tett, a hatóságok nyomozni kezdtek, és ma már gyanúsítottjai is vannak az ügynek. Pécs vezetésének célja, hogy lehetőség szerint megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár. 

Az Aranyhajó Fogadó ügye

A Király utca 3. számhoz tartozó tíz helyrajzi szám, természetben a volt Aranyhajó Fogadó épülete 2017-ben kelt el rendkívül alacsony, 144 ezer forint/négyzetméter áron. Az ingatlanfejlesztés határidőre való elkészültét 18 millió forintos kötbér terhelte, ennek határidejét a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi igazgatója 17 nappal a 2019 őszi választások előtt 2020 helyett 2024 májusára módosította, ezzel gyakorlatilag lemondott erről az önkormányzati céget illető bevételről.

A PVH-hoz az ingatlan összesen 158 millió forintos vételárából, amelyet ügyvédi letétben tartott, végül összesen 33 millió forint érkezett. Mint kiderült, a PVH korábbi vezérigazgatója évekig semmilyen lépést nem tett azért, hogy a letét beérkezzen a céghez. Az érintett ügyvéd azon a napon, amelyen a volt cégvezető – a frissen megválasztott polgármester határozott utasítására – a letétet követelte tőle, összesen 104 milliós ügyvédi díjat számlázott ki, amit a cég vezetése aznap gyorsan le is igazolt. A gyanú szerint olyan időszakra vonatkozóan is leigazolta a teljesítést a PVH vezetősége, amikor ezek a vezetők nem is dolgoztak a cégnél. Felmerült a gyanúja annak is a hirtelen benyújtott nagyösszegű számlák kapcsán, hogy a kérdéses ügyvéd párhuzamosan két fizetést kaphatott egy munkáért. Az ügyvéd egyébként közel 33 millió forint kötbért is kilátásba helyezett. 

A volt központi menza telke

A PVH 2018 júliusában hirdette meg eladásra a volt menza Szabadság úti telkét, a pályázaton nyertes cég érdekes módon ugyanazon a napon alakult meg. A szóban forgó cég tulajdonosa és ügyvezetője annak a hölgynek a szülei, aki a PVH-nál PR-vezető beosztásban dolgozott, egyben a PVH volt vezérigazgatójának élettársa. Furcsa módon a pályázat napján bejegyzett nyertes cég pályázatában így is képes volt bőséges referenciákat bemutatni.

A cég nettó 122 millió forintos ajánlattal nyert, ez pontosan megegyezett a telek becsült értékével. A PVH kiírása alapján csupán 1,1 millió forintos összeget várt, az összesen 600 milliós ingatlanfejlesztési projektnél a maradék 121 millió forintos vételárral megegyező mértékében irodákat és más helyiségeket kapott volna cserébe. Az aláírt adásvételi szerződésben már csak 114 millió forintos vételár szerepelt. A szerződésben nem szerepelt kötbér, sőt elidegenítési tilalom sem a PVH javára. Azaz a cég 1,1 millióért megkapta a terület tulajdonjogát, amit akár tovább is értékesíthet. A tervezett ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban egyébként a mai napig egy kapavágás sem valósult meg.

A rendőrség gyanúsítással élt

A PVH 2019 végén kinevezett új vezérigazgatója a fenti ügyekben hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést. A nyomozás megkezdődött, az azt végző Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pedig a napokban három személlyel szemben közölt gyanúsítást.

A pécsi önkormányzatnak fontos célja az átvilágítással és az ügyvédi munka nyomán tett jogi lépésekkel, hogy megtérítse a pécsieket ért anyagi kárt. Ennek érdekében kezdeményezte a gyanúsítottakkal szembeni vagyonelkobzást és a keletkezett kár megtérülése érdekében a vagyontárgyak zár alá vételét.”

A napokban adtunk hírt róla, hogy további ügyek miatt újabb feljelentés született:

https://www.pecsma.hu/top/dolnek-a-csontvazak-a-vagyonhasznositonal-ujabb-ket-ugyben-nyomoz-a-rendorseg/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő