Hirdetés

A több mint 3 milliárd forintból megvalósuló korszerűsítés során összesen 7987 méternyi ivóvíz- és 6214 méternyi szennyvíz-gerincvezetéket újítanak meg.

Mint ismert, az önkormányzat a Tettye Forrásház Zrt.-vel együttműködve több mint 14 kilométeren újítja meg a város víziközmű-hálózatát. A projektben tavaly október 5-én átadták a munkaterületeket, a tényleges kivitelezés november 14-én indult meg az Acsády Ignác utcai vízvezeték rekonstrukciójával. A korszerűsítési munka természetesen nem állt meg, a további, év végéig tervezett felújításokról ezért március 23-án délelőtt a városházán tartott sajtótájékoztatót Ruzsa Csaba alpolgármester és Csúcs Zoltán, a fejlesztéseket a Tettye Forrásházzal együtt koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Ruzsa Csaba és Csúcs Zoltán

Az alpolgármester felidézte, hogy az önkormányzat a víziközmű-hálózatok fejlesztését és hatékonyságnövelését célzó pályázatra tavaly márciusban nyújtott be támogatási kérelmet, amelyet augusztus 4-én részesítettek pozitív elbírálásban. A nyílt kiviteli közbeszerzési eljárást korábban már lefolytatták (a projekt elindításáról még 2021-ben döntött a közgyűlés), a kivitelezők – mint mondta – mind pécsi-baranyai cégek lettek.

– Miután a városvezetés döntött arról, hogy a Tettye Forrásház Zrt.-t nem adja át az államnak, nagyon fontos volt az a kérdés, hogy mi lesz a város víziközmű-hálózatával és annak rekonstrukciójával. A fő szempontunk nem a cég tulajdonlása volt, hanem az, hogy a közműhálózatot folyamatosan korszerűsíthessük, és hogy a városnak legyen erre ráhatása – mondta.

Hozzátette, hogy Pécs víz- és szennyvízellátásának közmű-infrastruktúrája intenzív, tervszerű fejlesztést és korszerűsítést igényel, erre a város évente közel 1,1 milliárd forintot fordít, idén év végéig pedig az említett pályázati forrásnak köszönhetően további, több mint 3,1 milliárd forintot szánnak minderre.

A december végén záruló projekt teljes költségvetése egészen pontosan bruttó 3.083.731.673 forint.

A projektnek köszönhetően csökkenthető a csőtörések száma és az elszivárgó víz okozta veszteség, továbbá hatékonyabbá válik a szolgáltatás – emelte ki.

A munkák részleteit ismertetve Csúcs Zoltán elmondta, hogy a korszerűsítés során összesen 7987 méternyi ivóvíz- és 6214 méternyi szennyvíz-gerincvezetéket újítanak meg, ekkora léptékű felújításra pedig az utóbbi években nem volt példa a városban – mondta.

Ezt követően ismertette a projekt ütemtervét. Idén a következő helyszíneken és időpontokban dolgoznak:

Víz- és szennyvízépítési munkák:

 • Verseny utcai munkálatok – február közepétől augusztus végéig
 • Kiss Ernő utcai munkálatok – várhatóan március végétől június végéig.
 • Dugonics utcai munkálatok – várhatóan június elejétől szeptember elejéig.
 • Őz utcai munkálatok – várhatóan június közepétől augusztus végéig.
 • Vöröskereszt utcai munkálatok – augusztus végétől november végéig.
 • Erzsébet utcai munkálatok – várhatóan október elejétől november végéig.
 • Összesen 2431,7 méter szennyvízvezeték és 2588,3 méter vízvezeték újul meg.
 • Kivitelező: PLATINA-BAU Zrt.

Ivóvízhálózati fejlesztések:

 • A vízgyűjtőterület ivóvízvezetékeinek fejlesztése idén január végétől várhatóan november végéig tart négy ütemben (ez a szakasz a lakosság számára nem „látható” területen zajlik, a Tettye Forrásház vízgyűjtőinél).
 • Összesen 5399,1 méternyi vízvezeték újul meg.
 • Kivitelező: GÉPLAK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A szennyvízelvezető rendszer fejlesztése:

 • Petőfi utcai munkálatok – február közepétől várhatóan október közepéig.
 • A Postavölgy–Nagyárpád területet érintő munkálatok – március elejétől várhatóan október végéig.
 • Összesen 3782,4 szennyvízvezeték újul meg.
 • Kivitelező: SZEDIBAU Építőipari Kft.

Fontos: a munkálatok során a fent említett utcákban szakaszos korlátozások szükségesek, továbbá egyes szűk utcákat teljesen lezárnak.

Az utcák burkolatának helyreállítása folyamatosan, az egyes munkarészek befejezése után történik majd meg, szakaszos korlátozásokkal. Mindeközben az érintett szakaszokon a Biokom munkatársai a járdákat is megújítják majd.

Ruzsa Csaba és Csúcs Zoltán egyaránt hangsúlyozták:

kérik, hogy a kivitelezési munkálatok idején a pécsiek legyenek türelemmel, a munkaterületeknél pedig körültekintően, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A tényleges forgalomkorlátozások előtt a lakosságot minden esetben értesítik a lezárások pontos időpontjáról és mértékéről, többek között az épp erre a célra létrehozott honlapon is.

A Petőfi utcát érintő lezárásokról már ki is adtak egy közleményt, amelyet itt olvashatnak:

https://www.pecsma.hu/top/megujulnak-a-petofi-utcai-szennyvizvezetekek-itt-a-masodik-utem/

Hirdetés