22 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBánki Beni újra tarolt

Bánki Beni újra tarolt

Bánki Beni képtelen leállni, sikert sikerre halmoz. Most például a Kárpát-medence egyik legnevesebb versmondóversenyét nyerte meg. Mint mindig, Beni újfent súlyos témáról verselt.

Bánki Beni, a pécsi Babits Mihály Gimnázium tanulója tavaly begyűjtötte a tehetségeket kutató és segítő szervezetek által indított országos „Felfedezettjeink 2015” pályázat közönségdíját, valamint diadalt aratott hazánk legnagyobb internetes tehetségkutató videópályázatán, a Ki Mit Tube-on is. Idén pedig – azon túl, hogy az ifjú slammer megvillantotta tudását a TV2 Kismenők című műsorban – újabb országos szintű sikert zsebelt be, ugyanis Beni megnyerte a Kárpát-medence egyik legrangosabb irodalmi versenyét, a Versünnep Fesztivált is. A Versünnepre az ország minden pontjáról érkeztek iskolások, sőt, a Vajdaságból és Szlovákiából is.

Beni a Vigadóban győzelme után
Beni a Vigadóban győzelme után

Beni lapunknak elmondta, hogy a versenyre előválogatók is voltak, a Versünnep szervezői ugyanis figyelték a fiatal versmondók, költők elmúlt hónapokban véghez vitt sikereit, és azok alapján válogatták be a legjobb versenyzőket a döntőbe. Őt – mint mondta – a Szekszárdon megrendezett „Az én Pannóniám” című versmondóversenyen elért arany minősítése miatt hívták meg.

A 10. osztályos Beni szerint a Versünnepben „az a szuper, hogy nem feltétlenül versenyként kell felfogni, hanem egy olyan eseményként, amikor a kis- és nagyobb iskolások is valóban ünneplik a verseket és költőiket, melyeket szeretnek és tisztelnek.

Mindig fontos dolgokról versel
Mindig fontos dolgokról versel

A június 11-én, a Pesti Vigadóban tartott megmérettetésen a döntősök városukat, iskolájukat, közösségüket és korosztályukat képviselték, a szabály pedig annyi volt – mesélte Beni –, hogy 20. századi, vagy kortárs magyar költők műveiből kellett választaniuk egy verset, melyet a Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész által vezetett szakmai zsűri előtt mondtak el. A középiskolás kategóriában versenyző Beni Szilágyi Domokos Halál árnyéka című versét választotta.

A költészetet érzi magához a legközelebb
A költészetet érzi magához a legközelebb

Mint mondta, azért erre a műre esett a választása, mert úgy érezte, hogy a Gulág-emlékév apropóján egy olyan verset kell elmondania itt, amivel nem csak a munkatáborok-, hanem minden valaha volt diktatúra áldozatainak is emléket állít. A fiú hangsúlyozta, hogy minden hasonló versenyre és alkalomra olyan verseket visz, melyeknek az üzenetét, mondanivalójukat fontosnak tartja, melyeket át kell adni. Szilágyi Domokos verse pedig épp ilyen alkotás. Beni azért is ezt a verset mondta el a Vigadóban, mert úgy érezte, hogy a műben közvetve vagy közvetlenül érintett szörnyűségekről nem beszélnek eleget ma Magyarországon.

Beni nyereménye egyrészt egy ötnapos balatoni táborozás, mely – mondta – a szórakozáson túl egy továbbképzés is, melyet versmondásban és irodalomban jártas szakemberek vezetnek majd. Beni továbbá jövőre a költészet napján profi előadókkal együtt felléphet majd a fővárosi Nemzeti Színházban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő