Barbecue grillsütő építése házilag, olcsón és egyszerűen!

Hirdetés

A barbecue, vagy rövidebb elnevezésükön BBQ grillsütők a nyári kerti partyk sztárjának számítanak! De mit tehetünk akkor, ha nem rendelkezünk ilyennel, mégsem akarunk lemondani a grillezésről? Megmutatjuk, hogyan építhetünk házilag grillsütőt!

Ezekre az eszközökre lesz szükség!

A házi készítésű BBQ grillsütőnk építéséhez szükség lesz néhány eszközre, melyek egy része akár otthon is megtalálható, a másik fele pedig könnyen beszerezhető. A művelethez kelleni fog egy öngyújtó, egy hordozható grillrács vagy olyan típusú sütőlap, melyet a tűz fölé helyezhetünk. 

Szükséges lesz egy kemping ásó, tűzgyújtó kockák vagy gyújtós, illetve tűzifa is. Opcionális választás lehet néhány tégla és kő beszerzése is, ez mindenki egyéni ízlésére van bízva. Ha érdekelnek további “csináld magad” projektek, fedezd fel a JOSZERSZAM.com barkácstippjeit még több inspirációért!

A grillsütő helyének megépítése

Első lépésként válasszuk ki a talajrészt, ahova a grillsütő kerülni fog, mely legyen legalább 1,5-1,8 méter átmérőjű. Fontos továbbá, hogy széltől védett helyen legyen, és ne lógjanak be faágak, lombok, amelyek meggyulladhatnak. Szabaduljunk meg minden felesleges törmeléktől, falevéltől, hogy tiszta alappal indulhassunk.

A kövek és/vagy téglák segítségével építsük meg a sütőnk alapját, amelyek nagyjából azonos méretűek, és lehetőleg szárazak legyenek. A nedves kövek ugyanis a magas hő hatására felrobbanhatnak, ezért érdemes odafigyelni a begyűjtés során.

A köveket és téglákat U alakban tegyük le, puha talaj esetén egymást megtámasztva, hogy ne mozduljanak el eredeti helyükről. A profi tűzrakók és grillsütők szerint érdemes az U alak zárt végébe rakni a tüzet, hogy az elülső részen kezelhessük a parazsat.

A tűzifa begyűjtése vagy beszerzése után rakjuk meg a sütőt, gyújtósnak pedig lehetőleg puhább, például fenyőfát válasszunk. A sütéshez pedig keményebb, teljesen száraz fákat érdemes használni, például tölgy, akác vagy bükk hasábokat. Ezek segítségével építsünk egy sátor alakú alakzatot, az ágakat a köveknek támasztva, a gyújtóst legalulra elhelyezve.

Kezdődhet a sütés!

A tűz meggyújtásához használjunk speciális, erre a célra szánt anyagot, majd amikor belobbant a láng, helyezzünk rá nagy, keményfa ágakat. Érdemes inkább faszenet alkalmazni sütéshez, ami lassabb és egyenletesebb folyamatot eredményez, páratlan, füstös ízzel.

A kempingásót használva húzzuk előre a magas fokon izzó parázsdarabokat, az égés gyorsításához pedig törjük szét a már égett fadarabokat, szintén az ásóval. Végül pedig helyezzük a sütőlapot vagy rácsot a faszén fölé, és kezdődhet a sütés az ínycsiklandó ételekkel!

Látogass el a JOSZERSZAM.com weboldalára, és tekintsd meg a kiváló szerszámok és eszközök széles kínálatát, és olvass hasznos barkácstippeket!

(x)

Hirdetés