Bár perselypénzt és kegytárgyakat nem tudott elvinni, a templomot szétzúzta

Rongálás bűntettében H.I. vádlottat, többszörös visszaesőként 2 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélte a Pécsi Járásbíróság. A vádlott egy pécsi templomban rongált, milliós kárt okozva.

Megtartott előkészítő ülésén a Pécsi Járásbíróság 2020. május 27-én kimondta H.I. vádlott bűnösségét. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint H.I. még 2019. február 18-án, a 18 órai templomzárást megelőzően elrejtőzött. Miután egyedül maradt, megpróbálta ellopni a perselypént és különféle kegytárgyakat is.

Ennek érdekében megrongálta a főhajó Szentségház-tartójának dupla ajtaját, a keleti mellékhajóban található Szentségház-tartójának ajtaját, az acél-bronz-sárgaréz anyagú korpuszrácsot, egy Thonett szék lábát kitörte, majd a széklábbal megpróbálta kifeszíteni, kivésni a falba épített Szent Antal perselyt. Megrongálta a bejáratnál lévő életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot és egy 1941-ben készített életnagyságú Szent József szobrot is.

Mindez nem volt elég: túl kitörte a templom bejárati ajtaja mögötti szélfogó területet határoló üvegezett válaszfal és ajtók 24 darab 40×46 cm-es elemekből álló üvegezését, a szentély és a sekrestye közötti átjáró ajtó 40×38 cm-es üvegezését, és egy szék kárpitozott ívelt támláját.

Végül a vádlott, miután nem tudott eltulajdonítani semmit, a templom másnap reggeli, 7 órai nyitását követően kisurrant az épületből. Összesen 1.771.449,-Ft rongálási kárt okozott, ami nem térült meg.

hirdetés

Hirdetés