Az elmúlt egy hétben több esetben is pozitív értéket mutatott az alkoholteszter az igazoltatott sofőröknél Baranyában.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai április 9-e és április 15-e között 17 sofőrrel szemben intézkedtek, akiknél felmerült az alkoholfogyasztás gyanúja. A rendőrök 11 járművezetővel szemben – vezetői engedélyük elvétele mellett – járművezetés ittas állapotban bűncselekmény elkövetése miatt büntetőeljárást indítottak, míg 6 gépkocsivezető esetében közigazgatási bírságot szabtak ki.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt való járművezetés negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére. Az ittas vezetők – a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően – általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az ittas járművezetés elkövetésével a járművezető nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem esetleges utasait és a közlekedés más résztvevőit is.

Hirdetés