Elsőfokon felfüggesztettet kapott a Csehországban halálos balesetet okozó baranyai férfi

Az ítélet egyelőre nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett – képünk illusztráció

Tavaly emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség az ellen a baranyai férfi ellen, aki még 2017 decemberében, egy építés alatt álló, lezárt autópályaszakaszon okozott halálos kimenetelá közúti balesetet. Most született meg az ügyben az elsőfokú ítélet. E szerint 1 év 10 hónap fogházra ítélték S. T.-t, az ítélet végrehajtását azonban 4 év próbaidőre felfüggeszettték.

A Szigetvári Járásbíróság, a tegnap megtartott tárgyaláson hirdetett elsőfokú ítéletet a 2017 végén, Csehországban okozott halálos közúti balesetet kapcsán. A baranyai illetőségű vádlottat, S.T.-t a bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében bűnösnek találta. Első fokon 1 év 10 hónap fogházra ítélete, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. Ezen kívül 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

S.T. 2017 december 21-én, a Cseh Köztársaság egyik autópályáján közlekedett személygépkocsival, melynek jobb első ülésén, a biztonsági övvel szabályosan bekötve ült a sértett férfi. A vádlott útközben észlelte, hogy az autók feltorlódtak, ezért az autópálya mellett haladó főútvonalra tért át. Ezen közlekedve egy községet elhagyva, az ott kialakított körforgalmon keresztül a vádlott visszatért az autópályára. Nem vette észre, hogy az építés alatt álló autópálya-szakaszra történő behajtást „Mindkét irányból behajtani tilos!” jelzőtábla tilalmazta. Ezen a szakaszon a vádlott 130 km/h sebességgel közlekedett a gépkocsijával. Haladása során az út vége előtt nem volt képes megállítani a járművet, és 90-100 km/h sebességgel nekiütközött a gépkocsi elejével az ott található híd betonszerkezetének. A vádlott járműve megpördült. Előbb a partoldalra, majd a szalagkorlátra került, végül nekiütközött egy acélzsalunak és a hídkorlátnak, ahonnan – az úttestet szegélyező szalagkorláton keresztül – az úttestnek csapódott.

A vádlott által vezetett gépkocsi mögött egy cseh gépkocsivezető által vezetett személygépkocsi is balesetet szenvedett, az a szalagkorláton állt meg.

A vádlott utasa olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A vádlott gépkocsijában műszaki hiba miatt a légzsákok és a biztonsági övfeszítő rendszer nem működtek, erről a meghibásodásról azonban a vádlott nem tudott. Működő légzsákok mellett a sértett sérülései kevésbé súlyosak is lehettek volna.

Mivel az elsőfokú ítélet nem jogerős, fellebezének volt helye, amellyel az ügyész élt is. Másodfokon az ítélet súlyosbítását szeretné elérni, felfüggesztés mellőzésével, letöltendő fogházbüntetést hatcolna ki. A vádlott, és védője tudomásul vették a bíróság elsőfokú ítéletét – tájékoztatott minket a Pécsi Törvényszék.

Hirdetés