Folyamatosak az ellenőrzések a határnál Baranyában

A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan végzik a közúton, vízen, vasúton és a légi úton szállított veszélyes áruk ellenőrzését. Baranya stratégiailag fontos szerepet tölt be a közeledés- és környezetbiztonság garantálásában, hiszen határ menti megyeként, elsőként itt történik az országba belépő szállítmányok kontrollja – írja a katasztrófavédelem.

A hatósági jelenlétnek köszönhetően, lehetőség nyílik az illegális nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányok felderítésére, a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítás feltárására.

A déli határszakasz közúti és vasúti ellenőrzéseit a siklósi katasztrófavédelmi kirendeltség végzi. Kiemelten nagy veszélyesáru-forgalom zajlik a drávaszabolcsi határátkelőhelyen és a Magyarbólyt is érintő vasúti szakaszon. A térségben a legtöbb közúti ellenőrzés a drávaszabolcsi határátkelőhelyen történik. A szakemberek tizenöt alkalommal voltak jelen, melynek keretében nyolcvankilenc járművet vontak kontroll alá. Ezek közül tizenhat jármű szállított veszélyes anyagot. Szabálytalanságot nem tártak fel.

Folyamatosak az ellenőrzések (Fotó: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A közúti mellett, a vasúti szállítmányozás kontrollja is kiemelt figyelmet kap a déli határszakaszon. Ebben az évben már huszonkilenc alkalommal ellenőrizték a vasúti veszélyesáru-szállítást. Összesen hatszázhuszonkilenc vasúti kocsit ellenőriztek, amelyből négyszáznyolc szállított veszélyes árut. A szakemberek vizsgálják a szerelvények műszaki állapotát és a tartályok jelölését, majd az állomáson található vagonok dokumentációját tekintik át az ellenőrök. Két esetben tártak fel szabálytalanságot, egy alkalommal szivárgott a veszélyes anyag egy vasúti kocsiból, egy másik alkalommal, pedig a szállítást bejelentő dokumentáció hiánya volt a gond. Mindkét esetben hatósági eljárás indult.