Gázsprével fújták le az idős párt, több mint egymilliót vittek el tőlük

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság március 31-én, tanácsülésen bírálta felül a Pécsi Járásbíróság a 2019. szeptember 16-án kihirdetett ítéletét, melyben bűnösnek mondta ki M.J. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében, M.Z. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében és lopás bűntettében, míg K.J. harmadrendű vádlottat lopás bűntettében.

Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat, mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül – 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, míg a harmadrendű vádlottat 2 év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság szabadságvesztés végrehajtását a harmadrendű vádlott vonatkozásában 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani.

Az elsőfokú bíróság ítélete a harmadrendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg az elsőrendű és – az eljárás során távol lévő – másodrendű vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentettek be.

Mivel a másodrendű vádlott az eljárás során szökésben volt, azonban idő közben, elfogatóparancs alapján külföldön elfogták, ezért csak a kiadatását követően tudja a másodfokú bíróság esetében az ügyet felülbírálni. A másodfokú bíróság most kizárólag az elsőrendű vádlott vonatkozásában határozott a tanácsülésen és a járásbíróság ítéletét, lényegében helybenhagyta.


A vádirat szerint két harkányi és egy diósviszlói férfi – közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, és készpénzt és egyéb értékeket lopnak el onnan 2017. szeptember 28-án. A harmadrendű vádlott autójával estefelé a társaival együtt az idős pár házához mentek. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a ház udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek.

Az idősek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és tévét néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett, megkérdezték tőlük, hogy kik ők, és mit akarnak, erre a másodrendű vádlott lefújta a férfit gázsprével, a nő felé is fújt, az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket.

Az idős férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját és abból 100 ezer forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottnak mondván, hogy nincs több. Erre a másodrendű vádlott kiabálni kezdett, hogy nem elég, ennél több kell. Az idős úr erre kivette a szekrényből autós táskáját, és a benne lévő egymillió forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott. A két vádlottat a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal mentek haza, a harmadrendű vádlott pedig autójával. A pénzt elosztották. A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása – áll a vádiratban.

A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

A vádirat szerint továbbá 2018. június 27-én a másodrendű vádlott észrevette, hogy Pécsen egy családi háznál gépjárműbe pakolnak az ott lakók. Kifigyelte, hogy feltehetőleg nyaralni mennek hosszabb időre. A másodrendű vádlott még ugyanezen a napon, sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a családi házhoz hajtott, hogy onnan különböző dolgokat vigyen el. A házat gyalogosan megkerülve észrevette egy bukóra hagyott ablakot, amelyről a szúnyoghálót lepattintotta, és a kinyitott ablakon bejutott a házba, onnan pedig több mint 375 ezer forint értékben vitt el különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt, majd a helyszínről elhajtott. A másodrendű vádlott a megszerzett értéktárgyakat eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság csaknem 330 ezer forint értékben lefoglalta, de több mint 45 ezer forint kár nem térült meg.

Az ítélet az elsőrendű vádlott tekintetében jogerős.

hirdetés