Nem ápolta, halálba küldte testvérét, négy évet kaphat

Első fokon, nem jogerősen 4 évi fogházra ítélte a Pécsi Törvényszék emberölés vétsége miatt B. A. vádlottat, aki nem gondozta Down-szindrómás testvérét, aki így legyengült állapotában életét vesztette.

hirdetés

A bíróság szerint a sértett – aki kromoszóma-rendellenesség következtében Down-szindrómával született – a vádlott testvére volt. Súlyos gyengeelméjűségben szenvedett, folyamatos gondozásra, ellátásra szorult. Szüleik halála után a vádlott lett a gondnoka.

Hármasban laktak egy elhanyagolt, mocskos pécsi házban, mindannyian külön szobában – a sértett, a vádlott és a vádlott lánya.

2017 novemberében a sértett megbetegedett, ágyba került, felkelni nem tudott, pelenkázni kellett. A vádlott a sértett pelenkáját nem cserélte, nem mozgatta őt, nem fürdette, az pedig a szennyezett ágyban feküdt betegen. A mozgatás hiánya felfekvéses, fekélyes állapotot okozott nála, a folyamatos bőrirritáció miatt elvakart sebein lárvák és nyüvek telepedtek meg.

Mindennek 2017 december elején tüdőgyulladás lett a vége, de a vádlott még akkor sem hívott hozzá orvost. 2017. december 12-én hajnalban a sértett már alig kapott levegőt, ezért a vádlott a háziorvost hívta fel, aki azt tanácsolta, rögtön hívják a mentőket. A sértettet ezután kórházba szállították, azonban még ezen a napon, az esti órákban elhunyt.

A halál közvetlen oka a heveny, kétoldali tüdőgyulladás talaján kialakult szepszis, amihez hozzájárult a kezeletlen, elhanyagoltság miatti fertőződése, a betegségektől való legyengültsége. Értelmi állapota miatt pedig nem volt képes felmérni a vele történteket, hogy akár a vádlottól, akár mástól segítséget kérjen.

A vádlottnak mint a sértett hozzátartozójának, gondnokának kötelessége volt a sértettről, testvéréről való gondoskodás, ennek viszont nem tett eleget.

A határozat elleni fellebbezés bejelentésére az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

Hirdetés